Zupa z brązowej soczewicy z ziemniakami i komosą ryżową

2

Komosa ryżowa jest dobrym źródłem białka oraz wielu witamin i minerałów. Nasza Hania niestety nie przekonała się jeszcze do jej smaku, dlatego staram się przemycać ją w potrawach, gdzie jest niewyczuwalna.

Z takiej potrzeby powstała zupa z brązowej soczewicy z ziemniakami i komosą ryżową. Ziemniaki są potrawą, którą Hania lubi zawsze i wszędzie :) Postanowiłam połączyć ulubione ziemniaki z komosą, do tego wartościowa soczewica i przecier pomidorowy. Eksperyment powiódł się w 100%, Hania zjadła cały talerz zupy!

Składniki:
– 2 cebule
– 2 marchewki
– karton przecieru pomidorowego 400 ml
– kubek 300 ml brązowej soczewicy
– 5 małych ziemniaków
– 1/2 szklanki komosy ryżowej
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 3 liście laurowe
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę rozdrobnioną w blenderze lub drobno pokrojoną. Dodaj marchewkę również rozdrobnioną w blenderze lub startą na tarce, podsmażaj mieszając.

2. Wlej 1,5 litra wody, dodaj sól, pieprz, liście laurowe i doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj kubek brązowej soczewicy. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.

4. Dodaj karton przecieru pomidorowego, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz komosę ryżową (przepłukaną na sitku zimną wodą i przelaną wrzątkiem). Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

5. Zupę dopraw płatkami drożdżowymi, wędzoną papryką i łyżką sosu sojowego, ewentualnie dodaj więcej soli.

Smacznego :)

Zupa z brązowej soczewicy

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *