3 jesienne przepisy zwiększające odporność

3 jesienne przepisy zwiększające odporność

3 jesienne przepisy zwiększające odporność

Można powiedzieć, że pogoda za oknem jest mocno niestabilna. Raz świeci słońce, a za chwilę wieje i pada deszcz. W dzień potrafi być nawet 17 stopni, ale poranki witają nas nieprzyjemną szarówką i ledwo 4 kreskami na termometrach. Nie jest trudno zmarznąć, przemoczyć buty czy przewiać uszy. Ale czy to oznacza, że od razu będziemy chorzy?

Nie!

Moją misją jest pokazać Wam, że można cieszyć się aktywnością na świeżym powietrzu, biegać całą zimę, jeździć konno lub na nartach i nie chorować.

Jak to zrobić? Dbać o posiłki wpierające naszą odporność. Dzisiaj wybrałam 3 przepisy, które każdy szybko przygotuje we własnym domu.

.

Pasta z zielonej soczewicy

Przepisy wspierające odporność muszą zawierać rośliny strączkowe. Jako społeczeństwo jemy ich zdecydowanie za mało, a z moich obserwacji wynika, że większość osób nie je ich wcale (może poza świeżym bobem raz w roku).

Strączki to źródło białka, żelaza, ale też ważnego dla odporności BŁONNIKA. A jeśli pastą ze strączków zastąpimy masło, żółty ser i tłuste wędliny, to nasze kanapki staną się dużo bardziej wartościowe.

Pastę możesz wykorzystać do kanapek, naleśników oraz wyjadać z dodatkiem surowych warzyw.

Składniki:
– 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
– 3 pomidory suszone w oleju
– 3 łyżki oleju lub oliwy
– szczypta soli
– 1 łyżka sosu sojowego
– 2 łyżki płatków drożdżowych

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj przy użyciu ręcznego blendera.

przepisy zwiększające odporność

.

Surówka z czerwonej kapusty

Kolejna grupa produktów bogata w błonnik, ale również w cenne przeciwutleniacze, witaminy i minerały (między innymi wapń) to rośliny krzyżowe, czyli kapustne. W tej grupie znajdziemy różne rodzaje kapusty, jarmuż, brukselkę, kalafior, brokuły, rzodkiewki. Niezmiennie zachęcam do jedzenia zielonych liści, ale dzisiaj poszukamy innego, równie cennego koloru, czyli ciemnego fioletu.

Pamiętaj, że im bardziej intensywny kolor warzyw i owoców, tym więcej wartości odżywczych. Dlatego zamiast białej kapusty polecam wybrać czerwoną i właśnie z takiej ciemnej kapusty zrobić surówkę.

Składniki:
– 1/3 główki czerwonej kapusty
– 2 marchewki
– 1 jabłko
– 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
– szczypta soli

Kapustę poszatkuj ręcznie lub przy użyciu nakładki do maszynki do mielenia mięsa. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj sól, oliwę, wymieszaj.

Jestem bardzo zadowolona, że zdecydowałam się dokupić nakładkę do maszynki do mielenia (możesz ją znaleźć pod nazwą “szatkownica”). Przy użyciu nakładki przygotowanie surówek zajmuje znacznie mniej czasu (a nakładkę możną myć w zmywarce) i jemy surówki zdecydowanie częściej. Jedno ostrze służy mi do szatkowania kapusty, a inne do tarcia marchwi czy jabłka. Już nie muszę się bać, że zetrę sobie palec na tarce 😉

Przy użyciu nakładki szykuję warzywa na:
– surówki z kapusty z różnymi dodatkami,
– surówki z marchwi (z jabłkiem lub pietruszką),
– gotowaną kapustę i bigos,
– surówkę z selera,
– placki ziemniaczane lub z cukinii.

surówka z czerwonej kapusty

.

Placki z puree z dyni

Nie ma jesieni bez dyni 🙂 Znajdziemy w niej cenny betakaroten, przeciwutleniacz, który obniża ryzyko chorób nowotworowych i pobudza układ odpornościowy. Betakaroten jest również w zielonych liściach i innych pomarańczowych warzywach.

Tym przepisem chcę Wam pokazać, że również słodkie danie mogą być zdrowe i zawierać warzywa. W sezonie robię zapasy puree na cały rok, dzięki czemu to warzywo przestaje być sezonowe i możemy korzystać z jego zalet przez okrągłe 12 miesięcy.

Dodatek dyni w plackach nie tylko zwiększa ich wartości odżywcze, ale również daje apetyczny, pomarańczowy kolor.

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 szklanka puree z dyni
– 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego ze względu na najwyższą zawartość białka)
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 łyżka oliwy lub oleju
– 1 jabłko
– ulubiony dżem

Suche składniki wymieszaj w misce (mąki, sodę). Dodaj mokre składniki (mleko, dynię, olej) i dokładnie wymieszaj. Ja używam w tym celu mikser ręczny, dzięki czemu ciasto jest gładkie i nie ma grudek. Do ciasta dodaj pokrojone w plasterki jabłko. Smaż na suchej patelni.

placki z dyni

.

Mam nadzieję, że te przepisy zwiększające odporność na stałe zagoszczą w Waszym domu. Są sprawdzone i korzystam z nich od lat. Ale to dopiero początek. Jeśli chcesz naprawdę zdrowo odżywiać całą rodzinę szukaj kolejnych okazji do zwiększenia różnorodności na talerzach.

To właśnie DUŻA ilość warzyw, owoców i strączków sprawi, że będziecie zdrowi. Niech warzywa będą w każdym posiłku. Plasterek pomidora na kanapce to zdecydowanie za mało, aby dostarczyć wszystkich witamin i minerałów, które mają wspierać nasz organizm. Każdy posiłek to okazja, aby odżywić organizm i dać mu składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W ten sposób poprawi się nasze zdrowie i wzrośnie poziom energii.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *