Bardzo lubimy sos pieczarkowy, chyba najbardziej z kopytkami robionymi przez Babcię Krysię 🙂 Ale równie dobry jest z kaszą gryczaną. Ostatnio miałam właśnie ochotę na kaszę gryczaną i taki sos, do kompletnego obiadu brakowało tylko jakiejś rośliny strączkowej i oczywiście surówki.
Czasu na pieczenie kotletów z soczewicy już nie było, dlatego postanowiłam zmieszać brązową soczewicę z kaszą. Wyszło danie, które nazwałam: brązowa soczewica z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną.
Kasza i soczewica gotują się same (niestety wymagają pobrudzenia aż dwóch garnków), a z pieczarkami jest trochę roboty, ale i tak jest to obiad, który można zrobić w 30 minut. I obowiązkowo pamiętajcie o surówce, albo chociaż pokrojonym w kawałki pomidorze i kiszonym ogórku. Dla mnie obiad bez warzyw to nie obiad 😉
Składniki:
– 1 szklanka brązowej soczewicy
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– 0,5 kg pieczarek
– 2 duże cebule
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
2. Odcedź i zalej nową wodą i ugotuj do miękkości.
3. Kaszę gryczaną zalej podwójną ilością wody i gotuj bez mieszania około 15 minut. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
4. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim drobno pokrojone cebule.
5. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, sól i pieprz. Podgrzewaj mieszając aż pieczarki puszczą sok.
6. W szklance wody rozpuść 2 łyżki mąki (porządnie wymieszaj) i łyżkę sosu sojowego. Taką zawiesinę wlej do pieczarek. Wymieszaj i podgrzewaj kilka minut aż sos zgęstnieje.
7. Nałóż kaszę z soczewicą na talerze i polej sosem.
Podawaj z ulubioną surówką.
Smacznego 🙂