Czy marzysz o świecie, w którym można bez ograniczeń objadać się słodyczami? 🙂
Nasza Hania już nie raz powiedziała nam, że jak będzie dorosła, to będzie jadła cały dzień tylko słodycze. To chyba marzenie każdego dziecka, a może i dorosłych również? Dorastając jednak zaczynamy zdawać sobie sprawę z tego, że słodycze szkodzą i jemy je w ograniczonych ilościach. Jedni w większych, inni w mniejszych ilościach, ale jednak w ograniczonych i od czasu do czasu zdarza nam się marzyć o beztroskim objadaniu się słodyczami przez cały dzień.
Czy zdrowo się odżywiając mamy całkowicie zrezygnować ze słodyczy? Niekoniecznie. Jeśli dużo się ruszasz i prawidło odżywiasz na główne posiłki, to od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na słodki deser. A jeśli ten słodki deser będzie wykonany w domu, ze zdrowych składników, to możesz jeść go nawet codziennie.
Dzisiaj kolejna propozycja takiego słodkiego deseru, budyń z kaszy jaglanej. Zrobiłam go w dwóch kolorach – waniliowy i czekoladowy, tak aby przypominał popularne Monte. Do tego świeże owoce, korzystajmy z nich latem ile możemy. Budyń z kaszy jaglanej możesz przygotować na zimno lub na ciepło, w zależności od swoich upodobań i pory roku.
Składniki (na 3 porcje):
– 1/2 kubka suchej kaszy jaglanej (150 g)
– 2-3 łyżki ksylitolu lub cukru
– 2 szklanki mleka roślinnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 i 1/2 łyżki kakao
– dowolne świeże owoce
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i przelej na sitku wrzątkiem.
2. W garnku zagotuj kubek wody. Przełóż kaszę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Jeśli chcesz przygotować budyń na zimno, odstaw kaszę do ostudzenia.
3. Do blendera przełóż połowę ugotowanej kaszy, wlej szklankę mleka, łyżkę soku z cytryny i wsyp 1 do 1,5 łyżki ksylitolu. Dla mnie z 1 łyżką deser był wystarczająco słodki, ale Hania wolała słodszy.
4. Zmiksuj wszystko na gładki budyń. Przełóż do miseczek lub pucharków, w których będziesz podawać.
5. Bez mycia blendera przełóż pozostałą część kaszy, mleko, sok z cytryny, ksylitol i kakao. Zmiksuj, aby uzyskać czekoladową porcję budyniu.
6. Przełóż do miseczek i posyp świeżymi owocami.
Smacznego 🙂
Wskazówki:
Konsystencję budyniu możesz regulować dodając mniej lub więcej mleka. Jeśli korzystasz z mleka zupełnie niesłodzonego, możesz potrzebować więcej ksylitolu lub cukru. Ksylitol w warstwie czekoladowej możesz zamienić na suszone daktyle. Nie rób tego w jasnej warstwie bo brzydko zmieni kolor.
Jedna porcja tego deseru to około 280 kcal (74% węglowodany, 12% białko, 13% tłuszcz).
Im lepszy blender, tym bardziej gładki budyń. My korzystamy z Vitamixa.
.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to spróbuj również naleśniki z kaszy jaglanej.
Znasz kogoś, komu może spodobać się ten przepis? Udostępnij proszę!
.
Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?
Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?
Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!
Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?
.
15 Comments
Uwielbiam budynie jaglane 🙂 Ostatnio jedliśmy na mleku kokosowym, słodzony bananem a do tego świeże wiśnie! Pycha 🙂 Ja na budyń gotuję kaszę w większej ilości wody/mleka, wtedy sama już jest kremowa i łatwiej ją zblendować na gładki krem 🙂
Dzięki za wskazówkę 🙂 My korzystamy z Vitamixa, więc zawsze jest gładka konsystencja, ale przy innych blenderach, to rzeczywiście może być ważne 🙂
Pomysł z bananem też fajny, robię tak jeśli zjadamy budyń od razu, niestety jeśli ma poczekać chwilę, to ciemnieje.
Narobiłaś mi ochoty na wiśnie 🙂 Już wiem jaki będzie następny budyń 😉 Pozdrawiam
Świetny pomysł, super 🙂
Super, że się podoba 🙂
Z góry przepraszam za komentarz nie na temat, jednak nie wiem, gdzie mogłabym napisać;
Pani Marysiu, czy mogłaby Pani napisać post o pielęgnacji włosów? Ilekroć na blogu pojawiają się Pani zdjęcia, jestem oczarowana Pani fryzurą. 🙂
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
O rany, nie spodziewałam się 🙂 Dziękuję bardzo i obiecuję napisać.
Wygląda przesmakowicie! Aż ślinka cieknie! 😉
Ostatnio w naszej diecie też króluje kasza jaglana, ale takiego budyniu jeszcze nie próbowałam. Super, że tyle nowych przepisów opartych na jaglance pojawia się w internecie – jest z czym eksperymentować 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Krystyna, czy masz jakiś swój ulubiony przepis na jaglankę? Chętnie poznam coś nowego 🙂
Uwielbiam desery na bazie kaszy jaglanej, wygląda pysznie 🙂
pyszny! ja zrobilam waniliowo-czekoladowy 🙂
Pyszne! 🙂
Czy mleko roślinne w przepisach można zastąpić zwykłym
Krowim!
Tak, teoretycznie można 😉