Wszystko co chcesz wiedzieć o awokado!

Wszystko co chcesz wiedzieć o awokado!

Wszystko co chcesz wiedzieć o awokado!

Polska nazwa awokado to gruszka smaczliwka. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z Peru, gdzie hodowano ją już około 8 tys. lat temu. Na  świecie uprawia się ponad 500 jej odmian. Ostatnio robi się coraz popularniejsza i lepiej dostępna w naszych sklepach. Warto z tego skorzystać i włączyć awokado do swojej diety.

.

Dlaczego warto jeść awokado?

Korzyści z jedzenia jest wiele:
– chroni przed nowotworami,
– poprawia kondycję skóry (stymuluje produkcję kolagenu, który wygładza zmarszczki),
– chroni serce i układ krwionośny,
– zapobiega zmęczeniu i depresji.

A to wszystko dzięki zawartości:
– potasu,
– witamin A i E (przeciwutleniacze),
– witamin z grupy B,
– błonnika,
– nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Z powodu wysokiej zawartości tłuszczów awokado jest dość kaloryczne (około 160-210 kcal na 100 g), czyli znacznie powyżej wartości dla innych warzyw. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie trzeba się obawiać, dlatego kaloryczność nie powinna być powodem rezygnacji z awokado 🙂 To prawdziwa bomba odżywcza!

.

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Jak jeść awokado?

Przede wszystkim owoc należy jeść dojrzały. Niedojrzały jest po prostu niesmaczny.

W zależności do czego awokado jest potrzebne, można je:
– przekroić na pół i wybierać łyżeczką,
– przekroić na pół, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę,
– odkroić czubek i wyjadać łyżeczką jak jajko na miękko 🙂

Awokado można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia.

Sprawdź moje ulubione przepisy z awokado (również na słodko) oraz przepisy z awokado dla dzieci 🙂

.

Jak poznać czy owoc jest dojrzały?

Dojrzałe awokado jest miękkie w dotyku, a kawałek łodyżki na czubku łatwo odchodzi. Jeżeli po wyjęciu szypułki awokado jest ciemne to znaczy, że jest już przejrzałe i nie należy go kupować. Lepiej kupić za twarde i poczekać aż dojrzeje w domu.

W zależności od odmiany owoc może mieć zieloną lub prawie czarną skórę. Odmiany z zieloną skórką nie powinny mieć na niej ciemno brązowych lub czarnych, bardzo miękkich miejsc, przeważnie oznacza to, że owoc zaczyna już się psuć. Odmiany z brązową skórką (odmiana Hass) mają ją bardziej twardą, ale pomimo tego są w środku dojrzałe. Przeważnie jeżeli skórka jest już brązowa oznacza to, że owoc jest dojrzały. Ta odmiana bardziej mi smakuje, ale niestety jest też droższa.

Kilka razy zdarzyło mi się kupić awokado, które pomimo trzymania w szufladzie długo nie chciało dojrzeć. A po przekrojeniu było twarde i miało rybi posmak. Nie wiem z czego to wynika, ale niestety cały owoc wylądował w koszu 🙁 Najlepiej zapamiętać miejsce zakupu lub nazwę odmiany i już tam nie kupować.

.

Jak przechowywać cały owoc?

Twarde awokado można dość długo przechowywać w lodówce. Ten sposób przydaje się jeżeli kupisz w promocji większą ilość i nie chcesz aby wszystkie dojrzały w tym samym czasie. Trzymane w lodówce praktycznie nie dojrzewa lub robi to bardzo wolno.

Jeżeli chcesz aby awokado dojrzało schowaj je do ciemnej szuflady. Proces dojrzewania można przyspieszyć trzymając awokado w papierowej torebce razem z dojrzałym bananem. Awokado może dojrzewać kilka dni, ale kiedy jest już dojrzałe należy je szybko zjeść lub przełożyć do lodówki, dlatego lepiej codziennie sprawdzać czy awokado jest już miękkie – inaczej można przegapić ten moment i niestety awokado będzie przejrzałe.

.

Jak przechowywać rozkrojony owoc?

Nie zawsze chcemy zjeść całe awokado od razu, powstaje wtedy problem jak je przechować aby nie ściemniało. W internecie możecie spotkać wiele sposobów, np. skrapianie sokiem z cytryny, pokrywanie cienką warstwą oleju, zanurzanie w wodzie. Jak zawsze każdy z nich ma swoim zwolenników i przeciwników, cytryna i olej mogą zmienić smak awokado, a po zanurzeniu w wodzie robi się ono ciapciowate.

W jednym wszystkie sposoby są zgodne, należy schować tę połówkę, przy której została pestka. Ja taką połówkę chowam w szczelnym plastikowym pojemniku razem z kawałkiem cebuli i przechowuję w lodówce nawet przez kilka dni. Ciemnieje minimalnie, a smakuje tak samo!

jak przechowywać awokado

.

Awokado nie tylko do jedzenia 🙂

Dzięki wysokiej zawartości witamin A i E można z niego przygotować maseczkę, która odżywi skórę, a z pestki można w domowych warunkach wyhodować własne drzewko 🙂 Niestety nie będzie owocować ale może być fajną ozdobą mieszkania.

Mam nadzieję, że choć trochę zachęciłam Was do jedzenia awokado. Jak z każdym nowym smakiem, początkowo można go nie lubić, ale później jest tylko lepiej. Ja już jestem zakochana po uszy 🙂

awokado_odmiany

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

.

29 Comments

  • Karolina Posted 8 maja 2015 20:03

    Ja awokado uwielbiam, wyjadam łyżeczką ze skórki bez żadnych dodatków 😀 a dla innych robię pasty – albo z karobem/kakao i miodem, albo z cytryną i przyprawami. Czasem to z cytryną ciemnieje, czasem nie, a czasem robi się prawie czarne już po kilku godzinach. Nie wiem, od czego to zależy.

    Też zdarzyło mi się kilka razy kupić to dziwne, ciągle twarde awokado. Jedno po przekrojeniu było zwyczajnie niedojrzałe, drugie potrzymałam duuużo dłużej (zdążyłam już kupić i zjeść inne), i ciągle było twarde, a po przekrojeniu środek zaczynał się już psuć. I tak było niedobre 🙁 może to jakaś dziwna odmiana, ciągle twarda i z dziwnym posmakiem?

    • Marysia Pabich Posted 8 maja 2015 21:42

      Albo odmiana, albo może zerwane za wcześnie… Nie wiem. Ale szkoda, że takie się trafiają bo ktoś może się zrazić na początku swojej przygody z awokado.

    • Iza Posted 9 maja 2015 03:45

      My ostatnio pechowo trafiliśmy – na zewnątrz wydawało się dojrzałe w sam raz, a po przekrojeniu okazywało się brązowe i smakowało jak drewno. Ale teraz już wiem, dlaczego. Dzięki Marysiu, super artykuł.

  • Daria Posted 8 maja 2015 21:31

    a czy zjadacie pestke awokado w koktajlu np. zielonym przygotowanym w vitamixie? co o tym sądzicie?

    • Marysia Pabich Posted 8 maja 2015 21:40

      Czytałam w książce, że tak się da. Chyba Rich Roll tak pisał, ale z tego co pamiętam chodziło raczej o pokazie mocy Vitamixa, a nie o zalety tej pestki 🙂 Skoro pestki dyni czy słonecznika są takie zdrowe to może awokado też? Ale to chyba nie zostało zbadane, bo nigdzie nie widziałam nic na ten temat. My w każdym razie nie próbowaliśmy miksować.

  • Mariusz Posted 24 marca 2016 10:55

    A co zrobić z awokado jak są ciemne plamy w środku? Skąd się one biorą i czy można zjeść taki owoc? Mi się taki czasem trafia, po przekrojeniu jest jeszcze twardy i ma ciemne plamki.

    • Marysia Pabich Posted 24 marca 2016 15:37

      Niestety ciemne plamy prawdopodobnie świadczą o tym, że owoc jest już przejrzały. Jest taka dziwna odmiana, ciągle twarda i z dziwnym rybnym posmakiem.
      Jeśli awokado, które masz smakuje dobrze i nie ma pleśni, to myślę, że możesz je zjeść.

  • magda Posted 24 kwietnia 2016 17:17

    hej,
    wydawało mi się, że moje awokado jest już wystarczająco dojrzałe do guacamole jednak po przekrojeniu jest na tyle twarde, że ciężko je rozdzielić od pestki. Co teraz?:(

    • Marysia Pabich Posted 24 kwietnia 2016 20:56

      Możesz złożyć je, owinąć w folię i potrzymać jeszcze jeden dzień w szufladzie, ale niestety na rozcięciu ściemnieje.

  • Magda Posted 10 listopada 2016 16:56

    Dlaczego awokado można dopiero po 10 miesiącu zycia spożywać?

    • Marysia Pabich Posted 10 listopada 2016 17:16

      Powiesz szczerze, że nie wiem na jakiej zasadzie są ustalane te zalecenia dla dzieci. W innej książce znalazłam teraz, że można wprowadzać między 6 a 9 miesiącem.

      • Magda Posted 11 listopada 2016 22:11

        Aha, bo właśnie ja też nie spotkałam się z tym, że trzeba czekać z podaniem awokado a właśnie zamierzałam podać mojemu 7miesięcznemu synkowi bo mamy polecają, że dzieci je lubią z chlebem.

        • Ewelina Posted 30 listopada 2016 18:01

          My wlasnie wczoraj sprobowalismy awokado (koniec piatego miesiaca). Wg. naszego pediatry przygode z awokado mozna zaczac juz w czwartym miesiacu, ale poczekalam troche dluzej.
          Bardzo mu smakowalo juz za pierwszym razem 🙂
          Pozdrawiam

  • Doris Posted 30 sierpnia 2017 15:57

    Polecam wam zmiksować 2-3 awokado z mlekiem sojowym lub migdałowym z dodatkiem 1 łyżki miodu i opcjonalnie
    1-2 szt orzecha brazylijskiego. Pychota.
    Nie ma lepszego koktajlu na
    śniadanko. A awokado dojrzewa szybko zawinięte w gazetę
    ponieważ farba drukarska
    przyspiesza proces dojrzewania. Taka ciekawostka.
    Oczywiście nie kolorowe gazety tylko te “czarno-białe”.

    • Marysia Pabich Posted 30 sierpnia 2017 21:09

      Dzięki za przepis na koktajl, u nas awokado na słodko tylko w wersji z kakao, więc czas spróbować coś nowego. Dwa właśnie dojrzewają w szufladzie, ale bez gazety 😉

  • OLA Posted 15 grudnia 2017 11:46

    Dopiero od niedawna (od narodzin synka, który ma alergią na bmk) interesuję się awokado i nie potrafię kupić dobrego, dojrzałego awokado. Wszędzie, gdzie je spotykam, są twarde a po przekrojeniu, zielone. Jak wybrać dobry owoc i gdzie go kupić?

    • Marysia Pabich Posted 15 grudnia 2017 11:49

      Ola, bardzo ciężko jest kupić awokado dojrzałe, szczególnie te zielone odmiany. Najlepiej kupić twarde i trzymać w szufladzie aż zmięknie. Ja najczęściej kupuję w LIDL.

  • Dote Posted 25 maja 2018 16:43

    A jak jest z mrożeniem? Planowałam pokroić miąższ w kawałki i tak zamrozić, ale znalazłam jedynie informacje o mrożeniu w formie papki wymieszanej z sokiem z cytryny.

    • Marysia Pabich Posted 25 maja 2018 17:27

      Dobre pytanie, ale muszę przyznać, że nie wiem. Nigdy nie mrozilam samego awokado, jedynie w czekoladowym cieście.

  • Mimimka Posted 15 lipca 2018 13:47

    Zapomniałam o moim awokado i skórka zrobiła się czarna, jest miękkie. Czy to znaczy że jest już przejrzałe i nienadaje się do jedzenia? 🙁

    • Marysia Pabich Posted 16 lipca 2018 17:04

      Jeśli w środku nie jest brązowe, to można jeść.

  • Karola Posted 31 sierpnia 2018 14:45

    Nigdy nie przepadałam za awokado, dopóki nie zaczęłam go jeść w Australii. Po roku zajadania się najlepszym awokado świata, wróciłam do Polski, kupiłam awokado (nie jedno, robiłam kilka podejść) i kompletnie się rozczarowałam. Smakuje zupełnie inaczej – ma posmak jakiś taki jabłkowy. Jak zdobyć awokado podobne choć częściowo w smaku do tego w Australii? Czy w jakichś konkretnych porach roku sprowadzane są awokado do Polski z różnych rejonów świata?

    • Marysia Pabich Posted 31 sierpnia 2018 16:11

      My jedliśmy awokado w Nowej Zelandii i nie widziałam dużej różnicy w smaku. Choć już ananas w Tajlandii smakował zdecydowanie lepiej 🙂

  • Angelika Posted 6 września 2018 19:43

    Czy można zjeść awokado które ma jasnobrązowe plamki w środku?

    • Tomek Pabich Posted 6 września 2018 20:46

      Jeśli nie ma pleśni, to tak. Jednak te jasnobrązowe lepiej wyrzucić.

  • Ewa Posted 4 czerwca 2019 17:56

    Ja mam inny problem z awokado (a uwielbiam i kupuję często). Często zdarza się, że w środku awokado są takie włókniste nitki. Te części owoca, które tych nitek nie mają, smakują ok, wszystko gra – kolor, konsystencja, ale te nitki psują całą zabawę i często uniemożliwiają zjedzenie dużej części owoca. Myślałam, że to może kwestia tego, że przechowuję w lodówce, ale wygląda na to, że nie. Co to jest za twór i dlaczego on powstaje?

    • Marysia Pabich Posted 4 czerwca 2019 18:57

      Niestety nie wiem 🙁

    • pablo Posted 21 stycznia 2020 09:34

      to włókna rozprowadzające wodę. każde awokado ma te włókna. to jak żyły w człowieku

  • JJ Posted 18 marca 2021 17:25

    Mam tester żywności (bada zawartość azotanów w produkcie). Od dwóch tygodni kupuję avocado w różnych sklepach, badam i wyrzucam avocado. Jest w nich bardzo duży nadmiar azotanów. Norma to 60mg/kg w kupionych avocadach było 160mg/kg, 220mg /kg. Szczyt był w acokadach bio organik w Lidlu.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *