Ciasteczka marchewkowe bez pieczenia

Ciasteczka marchewkowe bez pieczenia

Ciasteczka marchewkowe bez pieczenia

Dziś mam dla Was nowy sposób na wykorzystanie “resztek” z wyciskania soku. U nas powstaje ich dość sporo i zawsze zastanawiam się co z nimi zrobić. Ten przepis znalazłam na jednym z wegańskich blogów anglojęzycznych, a może sam mnie znalazł… włączyłam facebooka i był 🙂

Pomysł bardzo mi się podoba, przede wszystkim dlatego, że nie wymaga pieczenia, czyli będzie idealny także na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty włączać pieca i dogrzewać mieszkania. Ciasteczka można wykonać w kilka minut, pod warunkiem wcześniejszego zamoczenia daktyli.

Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę (lub 1 szklanka mąki owsianej)
– 10 suszonych daktyli bez pestek
– 1 szklanka rozdrobnionej marchewki (pozostałości z sokowirówki lub starta na tarce)
– 2 łyżki wody (może być z moczenia daktyli)
– 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego imbiru
– wiórki kokosowe do obsypania

Wykonanie:
1. Daktyle namocz w zimnej wodzie na co najmniej 4 godziny, lub we wrzątku przez 30 minut.

2. Płatki owsiane zmiel na mąkę.

3. Umieść wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) w misce i miksuj końcówką blendera do momentu połączenia składników i uzyskania lepiącej się masy.

4. Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je we wiórkach kokosowych.

Kuleczki przechowuj w lodówce i podawaj po schłodzeniu. Smacznego 🙂

marchewkowe ciasteczka

11 Comments

  • Daria. Posted 19 marca 2015 06:38

    te ciasteczka podbiły moje serducho już po przeczytaniu składników! zrobię jak najszybciej 🙂

  • Ania Posted 16 sierpnia 2017 18:32

    Bardzo smaczne, nieskomplikowane i tanie:)

    • Marysia Pabich Posted 17 sierpnia 2017 07:59

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

  • Magda Posted 22 lutego 2018 20:30

    Witam, uwielbiam takie kulki mocy, zazwyczaj robiłam je z kasza jaglana. Nie pomyslałam, zeby wykorzystać mąkę owsiana 🙂 jednak zastanawia mnie jaka role pełni tutaj miód? Skoro daktyle są słodkie, to po co jeszcze miód lub syrop z agawy?

    • Marysia Pabich Posted 23 lutego 2018 08:34

      Magda, jeśli sama słodycz z daktyli wystarczy dla Ciebie, to nie ma potrzeby dodawania miodu. Ale jego smak fajnie pasuje do cynamonu i imbiru, dzięki czemu kuleczki są lekko piernikowe. Ale możesz zmieniać składniki i tworzyć własne smaki. Ja przepisy traktuję jako wskazówkę i inspirację, a potem działam po swojemu 🙂 Pysznych ciasteczek Ci życzę 🙂

  • KatJa Posted 21 listopada 2018 17:44

    Marysiu, zastanawia mnie fakt nie moczenia płatków owsianych. Oznacza to, że w przepisie użyta jest surowa mąka i jakiś szkodliwy składnik nie został zneutralizowany wspomnianym moczeniem.

    • Marysia Pabich Posted 21 listopada 2018 17:50

      Kasiu, chodzi głównie o kwas fitynowy, który może utrudniać wchłanianie minerałów. Ale to nie jest jakaś trucizna i nic się nie stanie od takich ciasteczek.

      Jedne z badań mówią nawet, że osoby spożywające więcej fitynianów mają lepiej zmineralizowane kości, rzadziej doznają złamań i dodatkowo mają niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

  • Sylwia Posted 20 lutego 2019 10:19

    Są przepyszne 🙂 Dziękuję za przepis.

    • Marysia Pabich Posted 20 lutego 2019 12:16

      Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego 🙂

  • Malgorzata Posted 6 lutego 2020 11:04

    Swietne przepisy ,zrobie wszystkie ,bardzo dziękuje ,o to mi chodziło życze powodzenia i chętnie skorzystam z nowych inspiracj,jesteś wspaniała dzięki??

    • Marysia Pabich Posted 6 lutego 2020 19:57

      Ale mi się miło zrobiło 🙂 Dziękuję 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *