Pyszna, czekoladowa kasza z dodatkiem orzechów jest chrupiącym i wartościowym śniadaniem. Kasza pęczak to odmiana kaszy jęczmiennej. Zawiera wiele składników mineralnych: wapń, potas, witaminy z grupy B. Obniża poziom cholesterolu (dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika) oraz ma działanie antynowotworowe i przeciwwirusowe.
Lubię takie gęste, ciepłe i słodkie śniadania, szczególnie w chłodne dni. Najczęściej jemy owsiankę bo najszybciej się ją przygotowuje ale kasza pęczak jest równie dobra 🙂
Składniki (dla 3 osób):
– 1 szklanka kaszy pęczak
– 10 suszonych daktyli
– garść rodzynek
– garść ziaren słonecznika
– garść dowolnych orzechów
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 jabłko
– 4 kostki gorzkiej czekolady
Kaszę namocz na noc w zimnej wodzie, rano opłucz i wrzuć do gotującej się wody (2 szklanki) na 15 minut. Dodaj pokrojone drobno daktyle, rodzynki i pestki słonecznika. Gotuj kolejne 5 minut. Dodaj starte na tarce jabłko, orzechy, siemie lniane i drobno pokrojoną czekoladę. Wymieszaj i gotowe 🙂