Nowe odkrycie w naszej kuchni – ciasteczka z kaszy jaglanej 🙂 Już dawno widziałam takie ciasteczka na blogu Smakoteriapia i planowałam je zrobić. Pierwsza wersja średnio mi smakowała, ale Hania powiedziała, że bardzo dobre i poprosiła o kolejne ciasteczka, tym razem czekoladowe.
Po spróbowaniu czekoladowej wersji ciasteczek Hania powiedziała “Mamo, to jest przepyszne!!” i pobiegła po kolejne. Wszystkie ciasteczka zniknęły jeszcze tego samego dnia.
Jeśli zostaje Wam czasem kasza jaglana, to koniecznie spróbujcie ciasteczek z kaszy jaglanej. A jeśli nie zostaje Wam kasza, to ugotujcie więcej 🙂 Przepis poniżej możesz traktować jako bazowy i eksperymentować z innymi dodatkami. W pierwszej wersji była u nas tylko kasza, banany i płatki migdałów.
.
Składniki (na 16 sztuk):
– 1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 dojrzały banan
– 1/2 kubka suszonych daktyli
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– migdały
Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na półgodziny, aby zmiękły.
2. W misce umieść ugotowaną kaszę, zmielone siemię lniane, kakao oraz daktyle (odsączone z wody).
3. Zmiksuj końcówką blendera, aż do uzyskania kleistej masy. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mielonego siemienia i poczekaj 10-15 minut.
4. Łyżką nabieraj porcję masy wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby powstał kształt ciasteczka.
5. Na każdym ciasteczku ułóż migdały.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 170 stopniach, przez 30 minut. Zjadaj po ostudzeniu.
Smacznego 🙂
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
12 Comments
Wygląda cudownie!
jak ja lubię czekolade i wszystko co się z niej robi.
Czy jeden kubek kaszy to 250 ml?
Nawet bliżej 300 ml, ale możesz też zrobić z mniejszej ilości, np. wykorzystując pozostałości z innych posiłków.
A moje ciastka wyszły w środku miękkie, jak pyszny budyń 🙁
Może trochę za krótko były pieczone? Bardzo chrupiące one nigdy nie są. Niestety z czekoladową wersją ciężko ocenić na oko czy już są upieczone. Najlepiej spróbować jeden i zdecydować czy resztę jeszcze piec.
Piekły się ponad pół godziny… pewnie zrobiłam coś nie tak 🙁 bardzo lubię kaszę jaglaną, ale na słodko udają mi się z nią tylko kremy do ciast, a ciasteczka to prawie zawsze porażka…
Pozdrawiam!
Jak to mówią, trening czyni mistrza 🙂
Nie poddałam się!
Zostało mi jeszcze sporo kaszy jaglanej, zrezygnowałam z kakao, dodałam trochę mielonych migdałów, wiórków kokosowych i szczyptę przyprawy do piernika. Piekłam 10 minut dłużej…
Jest lepiej 😉
Moja córka, która niedawno”obraziła się” na kaszę jaglaną w dotychczasowej ulubionej wersji, zajadała się obydwoma rodzajami ciastek 😉
Korzystając z okazji, chciałam podziękować za e-booki o koktajlach i śniadaniach. Teraz oszczędzam na ten o warzywach w diecie dziecka, bo u nas bunt dwulatka objawia się głównie w aspekcie jedzenia, co dla mnie jest szokiem bo do tej pory byłam dumna z apetytu córki i chęci kosztowania nowości 🙁
Super, że się nie poddałaś i ciasteczka smakowały. Jeśli chodzi o problemy córki z jedzeniem, to przede wszystkim nie stresuj się za bardzo i nie zmuszaj jej, bo to przyniesie tylko odwrotny skutek.
Mozna czyms zastapic daktyle? One maja za zadanie tylko poslodzic czy dodatkowo skleic?
Kasza jaglana świetnie skleja, więc myślę, że możesz zastąpić daktyle.