Warzywa – jedzmy ich jak najwięcej! Surowe, gotowane, pieczone, zmiksowane w koktajlach, niech stanowią podstawę każdego naszego posiłku.
Warzywa w każdej formie są wartościowe, ale proces gotowania może obniżyć zawartość składników odżywczych, dlatego warto robić to z głową i gotować na parze.
Zalety gotowania na parze
Gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej warzyw. Podczas gotowania na parze tracimy najmniej cennych składników (które przechodzą do wody jeśli gotujemy warzywa w sposób tradycyjny), oraz nie zwiększamy kaloryczności potrawy (jak ma to miejsce podczas smażenia na tłuszczu).
Warzywa gotowane na parze zachowują swój kolor, konsystencję, smak i są lekkostrawne.
Jakie urządzenia wybrać?
Jest kilka opcji gotowania na parze. Możesz kupić dedykowany do tego parowar, dzięki któremu można jednocześnie ugotować kilka rodzajów warzyw oraz mięso lub rybę. Inny sposób to sitka lub koszyki do gotowania na parze, które wkłada się do zwykłego garnka.
Ja najczęściej gotuję w zwykłym garnku, nalewając bardzo mało wody (koło 1 cm). Dzięki temu tylko dół warzyw jest w wodzie, a cała reszta gotuje się na parze. Ta metoda wymaga jednak obecności w kuchni i czujności, ponieważ woda może całkowicie wyparować, co grozi przypaleniem (szczególnie jeśli przykrywka nie jest szczelna). Z elektrycznym parowarem nie ma tego problemu.
Jakie warzywa można gotować na parze?
Do gotowania na parze nadają się: marchewka, brukselka, brokuł, kalafior, groszek, seler, cukinia, ziemniaki, bataty, buraki, fasolka szparagowa, szpinak, jarmuż.
Mrożonych warzyw nie trzeba wcześniej rozmrażać.
Jak gotować na parze?
Czas gotowania na parze dobierz samodzielnie do danego warzywa i swoich preferencji smakowych. Im dłużej gotujemy warzywa, tym więcej wartości tracimy.
Jednak na koniec dnia liczy się jak dużo ich zjedliśmy, dlatego jeśli nie lubisz twardych brokułów, to gotuj je chwilę dłużej, ale spróbuj jednocześnie za każdym razem skracać czas gotowania i powoli przyzwyczajać się do chrupiących warzyw.
Przed gotowaniem warzywa pokrój na kawałki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie ugotują się w jednym momencie. Najlepiej jest kroić warzywa tuż przed gotowaniem. Pokroje dzień wcześniej i przechowywane w lodówce, stracą część swoich właściwości.
Jeśli chcesz posolić warzywa, zrób to dopiero na talerzu po ugotowaniu. Do wody w czasie gotowania możesz dodać ulubione zioła.
Ciesz się gotowaniem i jedzeniem warzyw.