Szparagi, warzywo uprawiane na świecie od ponad 2 tys. lat, w ostatnich latach podbija serca i stoły Polaków. Można je już spotkać w prawie każdym sklepie, blogi kulinarne prześcigają się w przepisach ze szparagami. Nie trzeba jednak robić nic wyszukanego aby ich spróbować. Jeżeli (podobnie jak ja) dopiero zaczynasz swoją przygodę ze szparagami, możesz je po prostu ugotować i zjeść. Nie zrażaj się trudnymi przepisami, zacznij od najprostszych 🙂
Krótka ściąga jak to zrobić 🙂
Jak ugotować szparagi?
1. Szparagi dokładnie umyj.
2. Zielonych szparagów nie musisz obierać, odłam tylko zdrewniałą końcówkę. Spróbuj przełamać szparaga około 2 cm od końca, sam pęknie w odpowiednim miejscu.
3. Białe szparagi obierz i odetnij końcówki. Białe szparagi są bardziej włókniste, dlatego wymagają obrania.
4. Szparagi gotuj na parze przez 5-15 minut (w zależności od ich grubości) – gotowane w ten sposób zachowają najwięcej wartości odżywczych. Możesz je również ugotować w lekko osolonej wodzie.
5. Na talerzu polej odrobiną oliwy i posyp płatkami migdałowymi.
.
Co jeszcze warto wiedzieć?
1. Kupując szparagi wybieraj twarde i jędrne, o zamkniętych końcówkach, czyli po prostu świeże.
2. Szparagi warto gotować bezpośrednio po zakupie, długo przechowywane tracą swoje zdrowotne właściwości.
3. Jeżeli nie planujesz wykorzystać ich w dniu zakupu, odetnij (odłam) twarde końcówki i wstaw szparagi pionowo do wody (w ten sposób można je przechowywać jeden dzień). Aby przechowywać dłużej, owiń końcówki w mokry ręcznik papierowy, włóż do plastikowego woreczka i schowaj do lodówki.
3. Nie musisz mieć specjalnego garnka do gotowania szparagów. Jego zaletą jest to, że główki szparagów gotują się na parze, ale w zwykłym dużym garnku również możesz ugotować szparagi.
4. Wodę z gotowania możesz wykorzystać do gotowania innych zup lub wypić, w ten sposób nic nie marnujesz.
5. Szparagi możesz również upiec w piekarniku albo na grillu, a także jeść na surowo. A może zmiksujesz je w koktajlu? 🙂
6. Sezon na szparagi trwa krótko, zaczyna się na początku maja, a kończy w połowie lipca. Warto się pospieszyć 🙂
7. Szparagi można zamrozić, przed gotowaniem nie należy ich rozmrażać.
.
Dlaczego warto jeść szparagi?
1. Kwas foliowy – szczególnie ważny w zapobieganiu wad rozwojowych u płodu. Obniża również ryzyko zawału i nowotworów.
2. Prebiotyk inulina – pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną w jelitach, która wzmacnia odporność całego organizmu (więcej na ten temat tutaj).
3. Działają moczopędnie – pomagają przy obrzękach, zapaleniu pęcherza moczowego, a także przy gromadzeniu wody przed miesiączką (zmniejszają dyskomfort opuchniętych piersi, dłoni i kostek).
4. Asparagina – wspomaga leczenie artretyzmu i reumatyzmu.
5. Są niskokaloryczne, 100 g to tylko około 20 kcal.
6. Są zielone – jak wszystkie zielone warzywa są źródłem wapnia, witaminy K, a także C, B1, B6.
.
Jaki jest Twój ulubiony sposób jedzenia szparagów? 🙂
.
3 Comments
Witam, mój ulubiony sposób na szparagi to smażenie ich przez kilka chwil na klarowanym maśle. Najlepsze są takie półtwarde. Szczypta soli, odrobina ziół i gotowe (tymianek lub estragon). Polecam 🙂
Dzięki! Tak jeszcze nie próbowałam 🙂
Szparagi z cukinia i sosem z serkiem mascarpone + makaron. Absolutny geniusz:)