Makaron z sosem pomidorowym to jeden z szybszych w przygotowaniu obiadów. Przydaje się w zabiegane dni, a także na wyjazdach, gdzie szkoda czasu i sił na gotowanie. Część osób niesłusznie uważa, że makaron jest bardzo tuczący i nie można go jeść jeśli dbamy o naszą sylwetkę. Nic bardziej mylnego 🙂
Pełnoziarnisty makaron jest źródłem błonnika, węglowodanów i również białka. Dobierając do niego odpowiednie dodatki możesz przygotować zdrowy i pyszny obiad. Tym co sprawia, że makaron staje się potrawą tuczącą są źle dobrane sosy, a głównie sosy oparte na śmietanie, często z dodatkiem tłustego mięsa. Takie danie nie pomoże Ci zadbać o sylwetkę.
Są jednak inne składniki, które można połączyć z makaronem, aby otrzymać sycące danie, ale bez dużej ilości tłuszczu i kalorii. My najczęściej robimy makaron z sosem pomidorowym lub ze szpinakiem (przepis na makaron ze szpinakiem). Dzisiaj napiszę kilka słów o tym jak wybrać gotowy sos do makaronu. Zaczniemy od tych najlepszych 🙂
.
Przeciery pomidorowe
Gotując sosy pomidorowe opieram na przecierach pomidorowych. Nie jest to w 100% gotowy produkt, ale przygotowanie z niego sosu nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Zwykle zaczynam od podduszenia pokrojonej cebulki i marchewki. Gdy warzywa zmiękną dodaję przecier, przyprawy i jakieś strączki (może to być ugotowana soczewica, fasola z puszki lub pokruszone tofu) i gotowe.
Dobry przecier pomidorowy powinien mieć w składzie prawie 100% pomidorów. Warto zwrócić uwagę, aby nie miał zbyt wiele soli, ale jeśli i tak dodajesz sól w trakcie gotowania, to nie musisz szukać przecieru zupełnie bez soli.
Przecier pomidorowy możesz kupić w słoiku, kartonie lub puszce. Na zdjęciach dwa produkty z dobrym składem, oba z Lidla, ale w innych marketach znajdziesz bardzo podobne produkty.
.
Gotowe sosy w słoikach
Gotowe sosy to produkty już przyprawione, które wystarczy podgrzać. Wybierając taki produkt zwróć uwagę, aby:
– zawierał jak najwięcej pomidorów,
– miał małą ilość soli i cukru (idealnie bez cukru),
– nie zawierał zagęszczaczy.
W tej kategorii ciężko już znaleźć sos bez cukru, oleju i substancji zagęszczającej. Traktuj je jako wyjście awaryjne. Równie szybko możesz przecież podgrzać przecier pomidorowy, dodać do niego zioła prowansalskie i ząbek czosnku.
Na zdjęciach kilka przykładów gotowych sosów. Jak widzisz najlepszy skład mają sosy pomidorowe. Sosy słodko-kwaśne to niestety głównie zagęszczona woda z cukrem i niewielkim dodatkiem warzyw.
.
Sosy w torebkach
To już niestety mocno przetworzone produkty. Zawsze zawierają dużo skrobi, soli i tłuszczu, a często również glutaminianu sodu. Nawet jeśli na opakowaniu jest napisane, że produkt nie zawiera konserwantów i glutaminianu sodu, to nadal nie jest to zdrowa opcja. Te produkty omijaj szeroki łukiem.
.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Makaron z sosem to ulubione danie wielu osób, nie tylko dzieci. Ja również bardzo często mam na niego ochotę, kojarzy mi się z “pasta party” czyli objadaniem się makaronem przed długim biegiem 🙂 Już mam tak zakodowane, że po makaronie jest siła do biegania 🙂 Dlatego nie rezygnuję z tego przysmaku.
Wiesz już, że najlepiej wybrać sos pomidorowy bez dodatków cukru, oleju i zagęszczaczy, ale co jeszcze jest ważne? Aby powstał zbilansowany posiłek poza sosem i makaronem (pełnoziarnistym!) potrzebujesz jeszcze:
-> dodatku strączków (fasolka, soczewica, ciecierzyca lub tofu),
-> dużej ilości warzyw, gotowanych (jak brokuł lub kalafior) lub surowych (tarta marchewka lub surówka z kapusty).
Pamiętasz o przestrzeganiu moich 4 zasad zdrowego odżywiania? 🙂
Moje ulubione przepisy z makaronem znajdziesz w dziale obiady, zapraszam Cię również do zapoznania się z moimi przepisami na szybkie obiady i sycące sałatki. Będzie mi bardzo miło jeśli w komentarzu podzielisz się swoimi pomysłami na dania z makaronem 🙂
7 Comments
Marysiu dziękuję za ten wpis. Skorzystałam z Twoich rad, bo właśnie robię listę zakupów na nasz zimowy wyjazd całą rodziną.
Udanego wyjazdu 🙂
Czy sos pomidorowy ze cebulą, marchewką (dużo marchewki?) i przecierem pomidorowym, o którym wyżej piszesz dobrze smakuje w połączeniu z czerwoną fasolką z puszki (tą fasolkę trzeba odcedzić i dusić razem w sosie czy nie?)?? Nie robiłam tak nigdy, ale mam te rzeczy w domu i myślałam, żeby to tak spróbować (ale jak będzie nie smaczne to znowu będę miała zakaz na nowe wegańskie dania w domu, więc wcześniej pytam u źródła). A i z jakim makaronem to połączyć (kształtem)? Pełnoziarnisty i tak odpada, bo jemy tylko kukurydziane, bo jesteśmy bezglutenowi.
Kasiu, fasola z puszki będzie super, wystarczy ją podgrzać w sosie, nie trzeba długo dusić, bo już jest miękka. Ja biorę bez zalewy, ale z zalewą też możesz dać, tylko wtedy sos będzie bardziej rzadki. Do tej fasolki pasuje kukurydza z puszki i danie się robi trochę meksykańskie 🙂 Możesz też ten sos do ryżu wykorzystać. Kształt makaronu nie ma tu znaczenia.
Jedna marchewka na około 500 ml przecieru pomidorowego. Jak robię ze słoika 700 ml, to biorę dwie marchewki. Jeśli dzieci nie lubią (i wydłubują) to można marchewki wcześniej zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
dziękuję za pomysł 🙂
ryż jemy z cukinią w wersji vege, a chciałam jeszcze połączenia z makaronem tak by było coś ala spaghetii bolonese ale bez mięsa
pozdrawiam
Jeśli coś ala bolonese to może z pokruszonym tofu, albo czerwoną soczewicą?
U nas tylko Łowicz wchodzi w grę, jest zdecydowanie najlepszy i najsmaczniejszy.