Jak zacząć dietę bez glutenu?

Jak zacząć dietę bez glutenu?

Jak zacząć dietę bez glutenu?

Wiele osób chciałoby przejść na dietę bezglutenową, ale nie wie, od czego zacząć. Niektórzy podejrzewają, że ich organizm coraz gorzej radzi sobie z trawieniem glutenu i dobrze byłoby wykluczyć z menu potrawy, które go zawierają.

Inni natomiast planują przejść na dietę bezglutenową z powodu niedawno zdiagnozowanej nietolerancji glutenu lub celiakii. Okazuje się, że przestrzeganie takiej dieta wcale nie jest trudne. Dowiedz się, jak zacząć dietę bez glutenu i gdzie znajdziesz dobrej jakości produkty bez glutenu!

.

Dieta bez glutenu – produkty z pewnego źródła 

Obecnie przejście na dietę bezglutenową jest tak proste, jak nigdy dotąd. Coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją glutenu, dlatego na półkach w sklepach znajdziesz mnóstwo dobrych produktów, które nie zawierają glutenu. Nawet zaopatrując się w osiedlowym markecie, można zapełnić koszyk artykułami bez pszenicy.

Natomiast zakupy w specjalistycznym sklepie dają gwarancję, że twoja dieta bezglutenowa będzie całkowicie pozbawiona zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta, orkiszu lub ich przetworów. Takim miejscem jest BioSklep, który oferuje artykuły ekologiczne i dostęp do działu z  żywnością bezglutenową – zrób zakupy spożywcze online z dostawą do domu.

.

Co wykluczyć z menu?

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli w miarę szybko poprawić kondycję kosmków jelitowych, których praca – w przypadku nietolerancji glutenu – jest silnie zaburzona. Organizm z trudem wchłaniania składniki odżywcze, dlatego powstają problemy trawienne i inne dolegliwości. Zawsze możesz zasięgnąć porady specjalisty i upewnić się, że dieta będzie dla ciebie odpowiednia.

Gluten to białko występujące w zbożach. Właśnie dzięki niemu ciasto zachowuje sprężystość i daje się formować w rozmaite kształty. Gluten działa jak klej, to spoiwo w makaronie, chlebie i naleśnikach.

Z diety bezglutenowej wyklucza się:
– pszenicę i popularne dawniej odmiany: samopszę, płaskurkę,
– orkisz oraz żyto,
– jęczmień,
– owies (z wyjątkiem odmiany bezglutenowej).

.

Zakupy bez glutenu – jest w czym wybierać 

Produkty bez glutenu, które są umieszczone w sklepie w odrębnej sekcji, rozpoznasz bez żadnego trudu. Tego typu żywność oznaczona jest specjalnym symbolem przekreślonego kłosa. Ikonka informuje, że dany produkt nie zawiera glutenu. Warto wiedzieć, że w marketach za bezglutenowe uważa się również produkty, które zawierają mniejszą ilość glutenu – mniej niż 20 mg/ 1 kilogram produktu. One również mają znak z przekreślonym kłosem.

Wyrób w sobie nawyk czytania etykiet, ponieważ gluten może się ukrywać w produktach, których zupełnie się nie spodziewasz. Sięgając po produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, masz pewność, że nie narobisz sobie kłopotów.

Całkowite wyeliminowanie glutenu z diety nie jest trudne, jeśli sięgasz po produkty organiczne, bez żadnych dodatków. Producenci żywności znaleźli mnóstwo sposobów, jak zastąpić gluten w żywności.

Kukurydza, gryka, proso, fasola, soczewica, ciecierzyca, maniok, amarantus – to surowce, z których wyrabia się podstawowe artykuły spożywcze, takie jak makaron i pieczywo, ale również słodycze i słone przekąski. Staraj się wybierać produkty jak najmniej przetworzone i zróżnicowane. Częstym błędem jest opieranie diety bezglutenowej głównie na ryżu, może to skutkować nadmiarem arsenu.

.

Bez glutenu – bez wyrzeczeń! 

W dzisiejszych czasach kupisz wiele gotowych do spożycia artykułów bez glutenu np. chleb i bułki. Producenci oferują również półprodukty z gwarancją, że nie ma w nich pszenicy i innych zbóż. Z mąki bezglutenowej przygotujesz w domu ciastka lub naleśniki, zagęścisz sos i wykorzystasz ją na wiele innych sposobów. Żywność naturalnie pozbawiona glutenu to np. owoce i warzywa. Dzięki tak dużym możliwościom dieta jest łatwa i smaczna, a ty wcale nie musisz drastycznie zmieniać swoich nawyków żywieniowych.

Artykuł powstał we współpracy z BioSklep.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *