Jak zrobić puree z dyni - gotować czy piec? - Jak Zdrowo Żyć

Jak zrobić puree z dyni – gotować czy piec?

Jak zrobić puree z dyni – gotować czy piec?

Najlepszym sposobem aby przechować dynię na zimę jest jej zamrożenie (w kawałkach lub w postaci puree). Jako puree dynia zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i można zmieścić jej więcej. Puree najlepiej zamrażać w małych woreczkach w takiej ilości jaka będzie potrzebna do pojedynczego wykorzystania. Ja mrożę po 1 lub 1,5 szklanki bo taka ilość jest mi potrzebna do placków.

Puree możesz przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Wybór metody zależy od sytuacji, każdy z nich ma swoje plusy i minusy.

.

23 pyszne i zdrowe przepisy z dynią znajdziesz w e-booku Sekrety Dyni >>

Przepisy z dynią

.

Gotowanie

Dynię pokrój na kawałki około 2x2cm, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka (rozpada się) zmiksuj całość blenderem.

..

Pieczenie

Dynię przekrój na pół i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, skórą do dołu. Kiedy dynia będzie miękka usuń pestki i wydrąż miąższ łyżką. Pestki dyni można wysuszyć, wyłuskać i zjeść. Zawierają dużo cynku tak że nie warto ich wyrzucać.

Zalety:
– unikamy krojenia twardej surowej dyni, co jest szczególnie ważne przy przygotowaniu większej ilości puree
– po wydrążeniu zostaje bardzo cieniutka skóra więc nic się nie marnuje

Wady:
– wymaga pracy piekarnika przez 60minut, dlatego nie warto tego robić przy małej ilości dyni, chyba że akurat jest zimno a w blokach jeszcze nie grzeją 🙂

Kiedy dynia lekko ostygnie wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem. Potrzebną porcję przełóż do woreczka.

puree1

Aby odmierzyć odpowiednią ilość puree można liczyć łyżki albo włożyć woreczek do kubeczka lub szklanki.

puree2

Tak przygotowane puree wkładam do zamrażarki.

puree3

Puree z dyni jest bardzo użyteczne w kuchni, na jego bazie możesz przygotować zupę, sos do makaronu, upiec placki na śniadanie, ciasto lub dodać je do koktajlu. W wypiekach puree z dyni idealnie zastępuje jajka. A w dodatku jest bardzo zdrowe. Dynia zawiera dużo witamin (szczególnie beta-karotenu i witamin z grupy B), a także potas, wapń i fosfor.

.

Jeśli nasz artykuł był przydatny podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy 🙂

13 Comments

  • Różanecznik Posted 5 października 2015 13:25

    Chyba zamrożę sobie to puree w tym roku zgodnie z Twoją radą, bo nie chce mi się gotować przecieru dyniowego i go pasteryzować.

    • Marysia Pabich Posted 5 października 2015 13:51

      Polecam 🙂 Wieczorem wyjmuję jedną torebeczkę i rano już mogę smażyć placki dla rodziny 🙂

  • Aja Posted 10 października 2015 15:16

    Właśnie zrobiliśmy puree i zupę rewelacja! I też mrozie zapasy 😀 dziękuję za przepis 🙂

    • Tomek Pabich Posted 10 października 2015 16:31

      Smacznego! 🙂

  • Kasia Posted 1 listopada 2015 17:50

    Patent z woreczkiem w kubeczku rewelacyjny. Że też sama na to nie wpadłam…

    • Marysia Pabich Posted 1 listopada 2015 19:48

      Cieszę się, że nasze informacje były pomocne 🙂

  • la milu Posted 21 listopada 2015 12:47

    Czy całkowicie ta opcja w artykule jest wyczerpująca.Myśle,że warto się jeszcze podszkolić w tej kwestii.

    • Marysia Pabich Posted 21 listopada 2015 13:29

      Nie bardzo rozumiem 🙂 Dla mnie puree z wersji pieczonej jest idealne. Znasz lepszy sposób?

  • Michał Posted 4 grudnia 2015 13:11

    Bardzo ciekawy przepis, muszę spróbować!

  • KASIA Posted 14 września 2018 03:34

    Pani Marysiu, czy piec w ten sposób można każdy gatunek dyni i każdą jej wielkość? 🙂

    • Marysia Pabich Posted 14 września 2018 08:22

      Kasiu, myślę, że tak, ale szczerze mówiąc nie próbowałam z każdym gatunkiem. Ja piekę najczęściej te duże dynie zwyczajne, bo nie jesteśmy w stanie zjeść całej na raz. Hokkaido już na pewno też piekłam i mroziłam. Dynię piżmową można bardzo długo przechowywać w domu, więc też jej nie mrożę.

  • KatJa Posted 19 listopada 2018 07:30

    Ja najczęściej piekę. Dostaję od rodziny taką dużą dynię, którą trzeba pozbawić skórki. Przy pieczeniu ten trudny zabieg odpada 🙂 Tylko ja pozbywam się pestek przed pieczeniem, bo wyjmowanie ich po upieczeniu powoduje większe straty dobrego miąższu i soku z dyni.

    • Marysia Pabich Posted 19 listopada 2018 08:28

      Masz rację, chyba łatwiej wyjąć te pestki przed pieczeniem.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *