Jak wiecie z naszych poprzednich tekstów, staramy się zminimalizować ilość cukru w naszej diecie i do tego samego namawiamy naszych czytelników. Biały cukier to nie tylko puste kalorie, cukier dodatkowo okrada nas z mikro i makroelementów, powoduje nawracające uczucie głodu, sprzyja rozwojowi nowotworów i uzależnia! Więcej na ten temat przeczytasz w tekście “Białe Złoto i Biała Śmierć – czym cukier zasłużył na te dwa przydomki?”.
Unikamy nie tylko cukru z naszej cukiernicy, ale także tego, który znajduje się w gotowych produktach. A znaleźć go możemy prawie wszędzie. Słodycze są pierwszą rzeczą, która przychodzi większości osób do głowy, gdy mówimy o ograniczeniu ilości cukru. Ale czai się on również w pozornie zdrowych produktach, jak jogurty, pieczywo, płatki śniadaniowe, czy soki owocowe.
Czasami cukier ukrywa się pod nazwami takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy, czy słód. Dlatego zawsze warto czytać etykiety.
.
Czym zastępujemy cukier?
Większość wypieków słodzimy suszonymi daktylami lub bananami. W przepisach, gdzie jest to niemożliwe, używamy ksylitolu. Jedynie do ciast drożdżowych stosujemy cukier, gdyż na ksylitolu nie będą one rosły.
W domu korzystamy również z miodu. Sami nie słodzimy herbaty, ale Hania dostaje do swojej łyżeczkę miodu. Po miód sięgamy również w momentach, kiedy czujemy pierwsze oznaki przeziębienia. Nasze lekarstwo w takich sytuacjach to szklanka letniej wody z łyżeczką witaminy C, oraz łyżeczką miodu. Pijemy 3-4 takie szklanki dziennie i zwykle po 1-2 dniach wracamy do pełni zdrowia.
Receptura stosowana przez Tomka mamę w leczeniu przeziębienia to ciepłe mleko, czosnek, miód i masło. Nie jest to może najsmaczniejsze, ale zdecydowanie pomaga w początkach choroby, a to dlatego, że miód na przeziębienie, to dobry pomysł (czosnek oczywiście też, co do masła, to nie jesteśmy pewni… ;)). Nasze babcie wiedziały co robią 🙂
Miód stosujemy również w świątecznych wypiekach, bez których nie są takie same 🙂 Sprawdź nasz przepis na miękkie pierniczki.
Do tej pory przy wyborze miodu kierowaliśmy się głównie smakiem. Czas przyjrzeć się bliżej czym różnią się poszczególne rodzaje miodu i jak wybrać z nich najlepszy dla siebie.
Zanim jednak napiszę Ci jaki miód jest najlepszy, mam dla Ciebie darmowy poradnik 4 Zasady Zdrowego Odżywiania Rodziny. Pobierz tutaj >>
.
Jaki jest najlepszy miód na przeziębienie?
Miód to najlepszy naturalny antybiotyk. Zawarte w nim witaminy i składniki mineralne są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka.
Warto wiedzieć na jakie zaburzenie podać jaki rodzaj miodu:
Miód akacjowy – doskonały na wszelkiego rodzaju przeziębienia oraz dolegliwości z układem pokarmowym. Ma subtelny, słodki smak. Jest miodem uwielbianym przez dzieci. Jest doskonałym słodzikiem jeśli nasz organizm ma właśnie spadek formy i wyraźnie osłabł. Jeśli męczy nas kaszel i nie możemy zasnąć, to warto stworzyć sobie następującą miksturę: sok z cytryn, łyżeczka gliceryny spożywczej, miód akacjowy. Wymieszać. Brać jedną łyżeczkę 3 razy dziennie do ustąpienia objawów.
Miód gryczany – stosowany przy nieżycie górnych dróg oddechowych, przy nerwicach oraz przy złamaniach. Jeśli mamy zapalenie płuc oraz gorączkę, to miód gryczany będzie dla nas idealny. Ponadto miód posiada w sobie dużo bardzo dobrze przyswajanego żelaza, magnezu, oraz witaminy C.
Miód koniczynowy – wspomaga leczenie anemii, działa uspokajająco. Posiada łagodny smak z nutą kwasowości. Koniczyna powoduje, iż ten rodzaj miodu ma lekko piekący posmak. Ma właściwości wykrztuśne, często stosowany w zapaleniu oskrzeli. Warto jednak wiedzieć, iż miód ten jest niezwykle rzadko spotykany.
Miód lipowy – działa dobrze na przeziębienie, czy zapalenie oskrzeli. Ma działanie wykrztuśne, co jest niezwykle ważne w infekcji gardła. Pomaga też w wypoceniu się organizmu i pozbyciu niechcianych toksyn. Miód lipowy bardzo dobrze komponuje się z naturalnym sokiem z malin, czy z czarnego bzu. Takie połączenie idealnie sprawdzi się podczas choroby.
Miód malinowy – sprawdza się w stanach podgorączkowych. Ponadto idealny w przeziębieniach. Ma bardzo silne właściwości rozgrzewające i napotne. Charakteryzuje się silnie wyczuwalnym zapachem malin i kwaskowym smakiem.
Miód spadziowy – stosować na nieżyt górnych dróg oddechowych. Powstaje ze spadzi drzew iglastych. Ma żywiczny aromat i łagodny smak. Sprawdzi się podczas przeziębienia oraz przy zapaleniu płuc.
Miód wielokwiatowy – znakomity na przeziębienia, alergie. W zależności od zbieranego nektaru, miód ma trochę inne właściwości. Może się różnić kolorem, aromatem i smakiem. Miód wielokwiatowy, zbierany na wiosnę, jest lekki i odżywczy. Doskonale sprawdzi się jako suplement diety przy spadku odporności i energii. Przywróci naturalną równowagę w organizmie. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią ma mnóstwo właściwości antybakteryjnych. Warto go jeść w stanach przeziębienia, czy w kłopotach z górnymi drogami oddechowymi.
.
Jak stosować miód, aby był skuteczny?
Miód warto podawać wszystkim w celach profilaktycznych, wtedy zalecana dawka to jedna stołowa łyżka dziennie. Natomiast jeśli zależy nam na działaniu leczniczym, to należy podawać do 3 łyżek, 3 razy dziennie. U dzieci dawki są oczywiście mniejsze, czyli łyżeczka zamiast łyżki. Najlepsze działanie będzie miał wtedy, kiedy rozpuścimy go w wodzie, ale oczywiście możemy zjeść go razem z chlebem czy tofu.
Pamiętaj, że miód jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury. Dlatego błędem jest wkładanie go do gorącej herbaty. Poczekaj aż ostygnie ona do temperatury 40 stopni. Również miód w wypiekach nie ma już swoich zdrowotnych właściwości. Jeżeli słodzisz ciasta miodem “bo zdrowiej”, to tylko wyrzucasz pieniądze. Smak jednak pozostaje, dlatego czasami warto, szczególnie w pierniczkach 🙂
Bardzo ważną i cenną właściwością miodu są jego działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. W tym zakresie najlepiej sprawdzają się miody gryczane, lipowe i spadziowe. Miód działa również przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo. Według badań, podawanie łyżeczki miodu przed snem zmniejsza objawy kaszlu i ułatwia zasypianie.
Miód wspaniale wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest niezastąpiony podczas infekcji. Stymuluje powstawanie przeciwciał odpornościowych.
.
Miód Manuka – najzdrowszy miód na Ziemi?
Szczególnym zainteresowanie u naukowców cieszy się od lat miód Manuka, wytwarzany w Nowej Zelandii z kwiatów krzewu manuka. Dlaczego akurat miody powstające z tych kwiatów są wyjątkowe? Otóz odkryto, że miód manuka zawiera związek o nazwie metyloglioksal, który działa antybakteryjnie, oraz doskonale wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego i pokarmowego. Jego działanie antybakteryjne jest tak dobre, że wytwarza się z niego płyn do płukania ust, który jest równie skuteczny co inne płyny antybakteryjne. Miód Manuka jest również używany jako profesjonalny środek do profesjonalnej pielęgnacji ran. Często zastępuje się nim środki antybiotyczne.
Podjęto nawet badania nad zastosowaniem tego miodu w terapiach antynowotworowych i pierwsze wyniki są bardzo obiecujące. Być może w przyszłości terapia oparta na miodzie manuka będzie jedną z zatwierdzonych oficjalnie możliwości leczenia niektórych guzów nowotworowych, kto wie… 🙂
.
Korzystasz z miodu? A może masz inne sposoby na przeziębienie? Podziel się z nami w komentarzu 🙂
.
Artykuł sponsorowany, przygotowany wspólnie z http://wcinaj-miod.pl/
.
[toggler title=”Źródła” ]
[/toggler]
.
Za każdym razem gdy dziecko ma katar, wiesz że to dopiero początek?
Znowu nie będziesz spać w nocy, będziesz musiała zmieniać i odwoływać swoje plany oraz wydać mnóstwo pieniędzy na leki?
A w rezultacie i tak skończy się na podaniu dziecku antybiotyków, które dają efekty tylko na chwilę, a później wszystko zaczyna się od nowa, i tak w kółko…
Gdybym Ci pokazała jak zmienić sposób odżywiania całej rodziny, abyście wreszcie przestali chorować, to czy jesteś gotowa spróbować? Mogę Ci w tym pomóc!
8 Comments
Nie znałam tych różnic w miodach. Zazwyczaj kupowałam pierwszy lepszy. Dzięki za info! 🙂
Miód jak dla mnie jest rewelacyjny w leczeniu kaszlu. Jeśli chodzi o mojego smyka to na kaszel podaje mu syrop kupny Dicotuss baby własnie z miodem i prawoślazem. Same naturalne składniki bez żadnej chemii.
Taaak! Miód i prawoślaz to świetne połączenie przy kaszlu. Szybko zwalcza i nie pozwala na rozwój dalszej infekcji. W tym dicotussie to fajne jest to że miód nawilża śluzówkę gardła dodatkowo bo przy kaszlu jest bardzo podrażniona. Ja go też używam u siebie i dziecka.
Czytałam, że miód używany w temp. pow. 40-50 stopni jest toksyczny, dlatego nie nadaje się do wypieków.
Na przeziębienie tylko miód nierozgrzewany lipowy z Pasieki z Pasją Hawran Paweł! Super konsystencja i smak 🙂
ja na przeziębienie stosuję zwykle wielokwiatowy!
moja babcia zawsze mieszała go z mlekiem i czosnkiem – w tej formie, choć trochę odstrasza, też działa cuda!!
Dla mnie takim magicznym składnikiem zdrowia jest propolis. Uwielbiam produkty pszczele, miód oczywiście dla zdrowia i smaku. Mój ulubiony Apicold jako sposób
na kaszel i podrażnienie gardła sprawdza się idealnie.
Nie aż tak popularny, ale bardzo smaczny i zdrowy jest miód mniszkowy. Najłatwiej dostać go wiosną, polecam do herbatki 😉