Puree z dyni wykorzystywałam już w plackach śniadaniowych, kremie do ciast i w koktajlu, a teraz przyszła kolej na kawę 🙂
Do kawy chyba nie trzeba nikogo namawiać, więc dużo pisać nie będę 🙂 Po prostu idź i zrób sobie dobrą kawę, a dzień od razu stanie się lepszy 😉 Kawa dyniowa spodoba się wszystkim, którzy lubią pić pachnącą kawę z dużego kubka.
Przygotowanie takiej kawy w domu ma jeszcze dodatkowy plus, możesz posłodzić tyle ile lubisz. W kawiarniach boję się zamawiać smakowe kawy, bo przeważnie są już za słodkie zanim jeszcze je posłodzę. Ktoś też tak ma?
Składniki:
– 1/2 kubka mocnej kawy
– 1/2 kubka ciepłego mleka (u mnie domowe mleko z orzechów nerkowca)
– 2 łyżki puree z dyni
– 1-2 łyżeczki miodu (mniej lub więcej w zależności od upodobań)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.
2. Kawę przelej do kubka i posyp dodatkowym cynamonem.
Smacznego 🙂
4 Comments
Jej! Kocham kawe 😛 Tak się ciesze z tego przepisu! jutro rano zagości u mnie w domu 🙂 Co do słodkości kaw w lokalach, mam podobnie. Smakowe kawy bez dosładzania często są już “ulepkiem”. Ostatnio piłam w costa caffe kawę z lawendą i jaśminem – pyszna i słodka sama w sobie (ale tak z umiarem) więc nie radzę słodzić 🙂
Ostatnio, gdy piekłam dynię zostało mi trochę więc natychmiast przerobiłam ją na puree i zrobiłam podobną kawę. Pyszna!
Słyszałam wiele dobrego o kawie dyniowej, ale przyznam szczerze, że nie miałam odwagi spróbować. Może dlatego, że nie jadłam nigdy nic dyniowego 🙂
Jak to nie jadłaś nic dyniowego???? Musisz to nadrobić jak najszybciej 🙂 Nie będziesz żałować 🙂