Amerykańska instytucja o nazwie Dietary Guideliness Advisory Committee (DGAC), której nazwę przetłumaczyłem jako Komitet ds. Zdrowego Żywienia, to instytucja zajmująca się badaniem żywności, nawyków żywieniowych, trendów w jedzeniu i analizowaniem wyników badań naukowych. Co 5 lat komitet ten wydaje dokument, który najprościej mówiąc jest rekomendacją instruującą amerykanów jak się zdrowo odżywiać. W tym roku taki raport właśnie się pojawił (na stronie Health.gov) i zawiera mnóstwo ciekawych informacji i zaleceń dotyczących żywienia i zdrowia, między innymi raport mówi: “ograniczaj mięso“. Raport liczy sobie ponad 500 stron. To że dotyczy rynku amerykańskiego w większości przypadków nie ma żadnego znaczenia, ponieważ rady są uniwersalne. Dziś przytoczymy fragment podsumowujący w skrócie zalecenia dla zwykłego Kowalskiego.
.
Zapobiegaj zamiast leczyć
To jedno z najważniejszych zaleceń raportu. Myśl prewencyjnie, bądź świadom swojego stylu życia i związanymi z nim chorobami. Dowiedz się w jaki sposób możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby będące najczęstszymi przyczynami śmierci (choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca). Postaw przed sobą cele zmierzające do polepszenia zdrowia Twojego i Twojej rodziny poprzez odpowiednią dietę. Współpracuj ze specjalistami, którzy pomogą Ci stworzyć dietę dostosowaną do Twoich osobistych potrzeb i stylu życia oraz pomogą Ci monitorować postępy.
.
Znaj podstawy zdrowej diety
Każdy powinien jeść świadomie oraz znać podstawowe składniki spożywcze i wiedzieć które są korzystne dla zdrowia, a które nie. Dzięki tej wiedzy będziesz w stanie dostosować swoją dietę i poziom aktywności fizycznej w taki sposób, by zmniejszyć ryzyko zachorowań. Przeanalizuj swój aktualny styl żywienia i wybory których dokonujesz, poszukaj obszarów, które można poprawić. Dopilnuj, aby zmiany na lepsze były trwałe i korzystne dla zdrowia Twojego i Twojej rodziny. Dla większości osób oznacza to:
- Uważniejszy dobór składników spożywczych, modyfikację aktualnie używanych przepisów, wprowadzenie nowych oraz pilnowanie wielkości porcji (raport w wielu miejscach podkreśla jak ważne jest utrzymywanie odpowiedniej wagi ciała, stąd tutaj informacja o pilnowaniu ilości pochłanianego jedzenia)
- Włączenie do diety większej ilości warzyw (bez dodatkowego tłuszczu i soli), owoców (bez dodatkowego cukru), produktów pełnoziarnistych, owoców morza, orzechów, roślin strączkowych, niskotłuszczowego lub beztłuszczowego nabiału lub jego zamienników roślinnych (bez dodatkowego cukru)
- Redukcję konsumpcji czerwonego i przetworzonego mięsa, przetworzonej żywności roślinnej, cukru, sody i tłuszczów nasyconych. Nasycone tłuszcze należy zastępować tłuszczami wielonienasyconymi (ryby, siemię lniane). Tłuszcz zwierzęcy należy zastępować olejami z warzyw nietropikalnych oraz orzechami.
.
Suplementy diety nie są dobrym rozwiązaniem
Komitet zaleca uzupełnianie braków w składnikach odżywczych (minerałach, witaminach) poprzez modyfikację nawyków żywieniowych i diety, a nie poprzez korzystanie z suplementów, które od wielu lat są na fali wznoszącej, co sprawia że w radiu i telewizji jesteśmy nimi wręcz bombardowani. To bardzo ważne zalecenie, które w pełni popieramy. Jeżeli brakuje Ci na przykład magnezu, to dostarczając deficytowe składniki z pożywieniem dajesz swojemu organizmowi o wiele, wiele więcej niż tylko tą jedną brakująca rzecz, ponieważ pożywienie zawsze zawiera zestaw witamin i minerałów, które Twoje ciało dostanie dodatkowo, mimochodem.
.
Waga ciała, dieta i aktywność fizyczna
Korzystaj ze wskazówek zawartych w raporcie, narzędzi i innych wiarygodnych źródeł by zainicjować pozytywne zmiany w swoim stylu życia i polepszyć swoje nawyki żywieniowe i poziom aktywności fizycznej. Stawiaj przed sobą cele i monitoruj je regularnie. W razie potrzeby skorzystaj z porad specjalistów by opracować indywidualny plan. Konsultuj się z dietetykami i ekspertami żywienia w celu poszukiwania sposobów na zmniejszenie indywidualnego ryzyka zachorowań poprzez dietę i aktywność fizyczną. Dodatkowo kilka obszarów, na których warto skupić się szczególnie:
- Zachowuj odpowiednią wagę ciała. Znaj swoją skłonność do otyłości oraz swoje zapotrzebowanie na energię. Podejmij odpowiednie kroki w celu kontrolowania masy swojego ciała. W razie potrzeby zmniejszenia wagi ciała korzystaj ze sprawdzonych i potwierdzonych naukowo diet, które dają długotrwałe, a nie tylko tymczasowe efekty.
- Pilnuj, aby w domu oraz placówkach publicznych (przedszkola, szkoły) dzieci otrzymywały odpowiednie pożywienie, bogate w witaminy i minerały oraz dostateczną dawkę aktywności fizycznej. Zachęcaj je do aktywnego udziału w doborze diety (niech dziecko samo decyduje co chce jeść, ale wybór ogranicz do zdrowej żywności) i zajęć ruchowych, tak aby wzmacniać w nich istotę zdrowego stylu życia oraz potrzebę ruchu, dzięki czemu staną się one czymś zupełnie normalnym, nawykowym, łatwiejszym do kontynuowania w życiu dorosłym.
- Spędzaj przynajmniej 2,5 godziny tygodniowo na umiarkowanej aktywności fizycznej, takiej jak chociażby szybki spacer, albo 1,25 godziny tygodniowo na intensywnej, aerobowej aktywności fizycznej. W okresach zmniejszania masy ciała lub kontrolowania odpowiedniej wagi konieczna może być nawet godzina umiarkowanie intensywnych lub intensywnych ćwiczeń dziennie. Angażuj dzieci w co najmniej 1 godzinę ruchu dziennie. Ogranicz ilość czasu jaką dziecko spędza przed ekranem do dwóch godzin dziennie. Dorośli z kolei powinni eliminować czynności siedzące i zastępować je ćwiczeniami aerobowymi oraz wzmacniającymi. Dbaj o odpowiednią dawkę snu!
.
Już ten krótki ekstrakt z najważniejszych zaleceń dla jednostki jest dość kontrowersyjny (dla większości, nie dla nas ;)) i wzbudził wiele emocji, szczególnie w przemyśle mięsnym. Daje on jednak wiele do myślenia. Po raz kolejny już znana i uznawana za wiarygodną i opiniotwórczą instytucja wydaje rekomendację mówiącą de facto: “jedz mniej mięsa, więcej nieprzetworzonej żywności roślinnej”. Tak naprawdę w raporcie nie widziałem nigdzie zaleceń mówiących by mięso jeść, nie licząc ryb i owoców morza. Jest za to mnóstwo fragmentów podkreślających jak ważne jest wprowadzenie do diety dużej ilości roślin i roślinnych zamienników nabiału.
Warto również zwrócić uwagę na to, że wielokrotnie w raporcie pojawiają się rekomendacje dotyczące odpowiedniej dawki ruchu, który jest równie ważny dla zachowania zdrowia co odpowiednia dieta.
Świat powoli dojrzewa do tego, aby zmienić wciąż powszechne przekonanie, że jedzenie nie ma znaczenia i jeśli człowiek czuje się dobrze, to może jeść co chce. Po raz kolejny podkreślamy, że w zdrowym odżywianiu nie chodzi o efekty krótkotrwałe i krótkoterminowe, ale właśnie te długoterminowe. O zdrowie na późne lata, o mniejsze ryzyko zachorowania na szereg chorób, mniejsze ryzyko nowotworów. To tutaj tkwi sedno, a dodatkowa energie każdego dnia i znakomite samopoczucie to tylko… efekty uboczne 🙂
.
Czy to ma dla Ciebie sens? Co robisz, by odżywiać się lepiej? Jakie zmiany już dokonały się w Twoim stylu życia? A może uważasz, że to nie ma sensu i szkoda sobie zawracać tym głowy? Ograniczaj mięso? Phi, to zalecenia dla gejów 😉
Cały raport można przeczytać tutaj.
.
2 Comments
Cześć! Jestem mamą 4-latki uczęszczającej do przedszkola i chcę zaproponować pani dyrektor wprowadzenie “dnia vege” w jadłospisie dzieci. Na pewno wesprę moją argumentację tym raportem 🙂 Dziękuję za ten artykuł. Pozdrawiam!
Super. Ja w swoim przedszkolu też walczę. Na razie efekty są takie, że dzieciaki mniej słodyczy dostają 🙂