Makaron z cukinią i pomidorami

Makaron z cukinią i pomidorami

Makaron z cukinią i pomidorami

Czasem zupełnie proste przepisy potrafią zaskoczyć smakiem. Makaron, kilka warzyw i szybko można przygotować lekki, letni obiad. Warto korzystać ze świeżych warzyw w sezonie, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze 🙂

Makaron z cukinią i pomidorami możesz podawać jako samodzielne danie lub dodatek do kotletów i surówki.

Dużego pomidora możesz zamienić na pomidorki koktajlowe, wtedy danie będzie wyglądać bardziej elegancko.

Składniki (na 2 osoby):
– 400 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 duża cukinia
– 1 duży pomidor
– 4 suszone pomidory z oleju
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

2. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki.

3. Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, dodaj sól i podsmażaj 5 minut.

4. Suszone pomidory pokrój w paski, a świeżego pomidora w kostkę, dodaj do cukinii i podsmażaj kolejne 5 minut.

5. Gdy cukinia będzie już lekko miękka, dodaj pokrojoną natkę pietruszki, płatki drożdżowe, makaron, pieprz i wymieszaj.

Smacznego 🙂

Makaron z cukinią i pomidorami

.

Wypróbuj inne przepisy z cukinią:

makaron-600x350

Surowy makaron z cukinii

pierogi-600x350

Pieczone pierogi z cukinią i pieczarkami

krem_czekoladowy2-600x3501

Muffinki z cukinią

12 Comments

  • Magda Posted 5 lipca 2016 16:31

    Często robię podobny makaron !
    Albo z cukinią i brokułami, albo z pomidorami i papryką 😉
    Szybko i pysznie na ekspresową kolacje 😉

    • Marysia Pabich Posted 5 lipca 2016 21:33

      Z brokułami nie robiłam, dzięki za inspirację 🙂

  • retromoderna Posted 5 lipca 2016 19:38

    Uwielbiam takie dania. 🙂

  • Ula z prsotoofinansach Posted 5 lipca 2016 22:26

    Wygląda bardzo zachęcająco i do tego jest zdrowe. fajny pomysł. Ja niestety wyrzucę z niego czosnek (jestem uczulona), ale innymi przyprawami dodam smaku.

    • Marysia Pabich Posted 6 lipca 2016 07:21

      Na FB czytelniczka podpowiada żeby dodać białego wina, może spróbuj takiej wersji 🙂

  • Anna Posted 9 lipca 2016 15:37

    Pyszne! Zrobiłam też wersję z ryżem, tak samo dobre. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

  • Joanna Posted 23 września 2016 14:00

    Pyszne! Proste i genialne 🙂 Cieszę się, że tu trafiłam.
    Będę odwiedzać 😀

    • Marysia Pabich Posted 23 września 2016 14:08

      Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂

  • Beata Posted 1 września 2017 22:59

    czy będzie do tego pasowało tofu pokrojone w kostkę? (lepiej naturalne lub wędzone)?

    • Marysia Pabich Posted 3 września 2017 08:13

      Beata, myślę że lepiej naturalne. Może pokruszone jak na tofucznicę?

  • Milena Posted 18 lipca 2019 17:43

    Przepyszne danie! Zamiast pietruszki dalam szpinaku, wyszlo super. Ja nie wiem, jak to robisz, ze mieszasz ze soba kilka prostych skladnikow i wychodzi pyszna rzecz. To juz ktorys z przepisow, jakie wyprobowalam z Twojego bloga i na dobre zagoscily w mojej kuchni, jak np. zupa z czerwonej soczewicy, ulubione danie mojej starszej corki:) Dziekuje za przepis i pozdrawiam:)

    • Marysia Pabich Posted 18 lipca 2019 19:53

      Dziękuję 🙂 To akurat przepis mojej siostry 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *