Mrożone babeczki z awokado na słodko

Mrożone babeczki z awokado na słodko

Mrożone babeczki z awokado na słodko

Dzisiaj coś dla miłośników lodów i mrożonych deserów 🙂

Mrożone babeczki z awokado na słodko. Bardzo lubimy jeść awokado na słodko, w koktajlach, kremach i mrożonych deserach. Do tej pory robiłam mrożone ciasto z awokado w dużym pojemniku po lodach, ale można je zrobić również w foremkach na babeczki. Ładniej wygląda i można zjeść tylko jedną porcję bez wyciągania całości.

Przepis poniżej traktuj jako inspirację. Możesz pominąć owocową warstwę lub zmienić ją na warstwę orzechową, dodając do miksowania masło orzechowe.

Sprawdź również inne przepisy z awokado >>

Składniki:
– 2 dojrzałe awokado
– 1/2 szklanki migdałów
– 1/4 szklanka pestek dyni lub słonecznika
– 12 daktyli suszonych
– ksylitol lub cukier
– 20 orzechów nerkowca
– 1 banan (opcjonalnie)
– ciemne owoce (jagody, jeżyny)
– 2 łyżki kakao

Wykonanie:
1. Daktyle i orzechy nerkowca zalej zimną wodą (w oddzielnych naczyniach) i odstaw na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedź.

2. W pojemniku blendera zmiksuj migdały i pestki na małe kawałki. Kawałki mogą być wyczuwalne, nie ma to być zmiksowane na mąkę.

3. Dodaj 6 daktyli i miksuj aż powstanie klejąca masa. Masa po ściśnięciu palcami powinna się skleić i nie rozpadać. Jeśli masa nie chce się skleić, dodaj więcej daktyli, a masę posłodź cukrem lub ksylitolem.

4. Gotową masą wyłóż foremki na muffinki, dociśnij.

5. Jedno awokado zmiksuj z ciemnymi owocami, połową orzechów nerkowca i cukrem/ksylitolem do smaku (około 1-2 łyżek). Wyłóż owocową warstwę do foremek.

6. Drugie awokado zmiksuj z 6 daktylami, pozostałymi orzechami nerkowca, bananem i kakao, możesz dosłodzić do smaku. Przełóż do foremek.

7. Gotowe muffinki wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny. Możesz przechowywać je dłużej w zamrażarce, ale zamarzną wtedy na kamień. Przed jedzeniem należy wyjąć je i poczekać 10-15 minut.

8. Dekorację ze świeżych owoców ułóż tuż przed podaniem.

Smacznego 🙂

2 Comments

  • Krzysztof Posted 16 lipca 2018 01:19

    Fajny przepis dla lodożerców 🙂

    • Marysia Pabich Posted 16 lipca 2018 17:04

      Potwierdzam 😉

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *