Czekoladowe muffinki z czerwonej fasoli i tofu

3

Szukasz słodkiej przekąski z dużą zawartością białka i błonnika?
Spróbuj czekoladowe muffinki z czerwonej fasoli i tofu :)

Taki deser jest też jednym ze sposobów na zwiększenie ilości strączków w posiłkach dzieci i nie tylko.

Wystarczy 5 składników i 10 minut na przygotowania. Masa jest pyszna również przed upieczeniem :)

Składniki (na 9 babeczek):
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 2 czubate łyżki kakao
– wiśnie (mogą być mrożone)

Wykonanie:
1. Fasolę odcedź i opłucz na sitku.

2. Fasolę, pokruszone tofu, ksylitol i kakao zmiksuj blenderem na gładką, gęstą masę. Masa jest bardzo gęsta i miksowanie jej może być trudne. Warto użyć blender o dużej mocy.

3. Masę przełóż do foremek, na wierzchu każdej ułóż wiśnie. Wiśnie możesz zamienić na maliny.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

Smacznego :)

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

3 Responses

  1. Natalia

    Wow! I tyle? Po upieczeniu mają konsystencję taką, jak na zdjęciu? Bo raczej nie urosną? Robiłam kiedyś brownine z fasoli i było mega dobre, więc mam nadzieję, że te muffinki również będą super :)

    Odpowiedz

Odpowiedz na „NataliaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *