Szukasz słodkiej przekąski z dużą zawartością białka i błonnika?
Spróbuj czekoladowe muffinki z czerwonej fasoli i tofu 🙂
Taki deser jest też jednym ze sposobów na zwiększenie ilości strączków w posiłkach dzieci i nie tylko.
Wystarczy 5 składników i 10 minut na przygotowania. Masa jest pyszna również przed upieczeniem 🙂
Składniki (na 9 babeczek):
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 2 czubate łyżki kakao
– wiśnie (mogą być mrożone)
Wykonanie:
1. Fasolę odcedź i opłucz na sitku.
2. Fasolę, pokruszone tofu, ksylitol i kakao zmiksuj blenderem na gładką, gęstą masę. Masa jest bardzo gęsta i miksowanie jej może być trudne. Warto użyć blender o dużej mocy.
3. Masę przełóż do foremek, na wierzchu każdej ułóż wiśnie. Wiśnie możesz zamienić na maliny.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Smacznego 🙂
3 Comments
Wow! I tyle? Po upieczeniu mają konsystencję taką, jak na zdjęciu? Bo raczej nie urosną? Robiłam kiedyś brownine z fasoli i było mega dobre, więc mam nadzieję, że te muffinki również będą super 🙂
Po upieczeniu są miękkie w środku z lekko chrupiącymi brzegami. Nie rosną. Ale są mega pyszne 🙂
Brzmi prosto i smacznie! Na pewno wypróbuję, jako białkową przekąskę, szczególnie po ćwiczeniach:)