Pieczona brukselka

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka

Brukselka ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego albo się ją lubi, albo omija szerokim łukiem. Dla mnie zawsze brukselka kojarzyła się z zupą jarzynową. W takiej postaci jadłam ją najczęściej w rodzinnym domu, przedszkolu i na różnych obozach.

Kilka lat temu odkryłam, że brukselkę można również jeść na surowo. Poszatkowana jak kapusta, z dodatkiem tartej marchewki i jabłka tworzy pyszną surówkę. Surowa brukselka smakuje zupełnie inaczej niż ta ugotowana.

A jeszcze inaczej smakuje pieczona brukselka, koniecznie z dodatkiem płatków drożdżowych. Bardzo często pieczemy w domu ziemniaki, bataty, dynię buraki, a jesienią również brukselkę.

Składniki:
– 20 brukselek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka płatków drożdżowych

Wykonanie:
1. Brukselki umyj i usuń z nich zewnętrzne liście.

2. Pokrój na ćwiartki lub połówki.

3. W misce wymieszaj z oliwą i płatkami drożdżowymi.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 20-30 minut. Brukselki powinny być przyrumienione, ale nie spalone.

Smacznego 🙂

.

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

.

5 Comments

  • Maja Posted 17 października 2018 14:49

    Kocham brukselkę!!
    Zapraszam do mnie!
    Ps. Świetny blog

  • Kulinarne Wyskoki Posted 17 października 2018 19:51

    Brukselka w tej postaci to jedno z moich ulubionych dodatków obiadowych 🙂
    Czasem posypują ją papryka wędzoną i zyskuje dodatkowo dymny posmak 😀

    • Marysia Pabich Posted 18 października 2018 09:34

      Z wędzoną papryką nie próbowałam. Dziękuję za inspirację:)

  • Zdrowo Posted 22 października 2018 12:28

    Jako dziecko nie lubiłam brukselki a teraz nie wyobrażam sobie chociaż raz w tygodniu jej nie zjeść.

    • Marysia Pabich Posted 22 października 2018 12:32

      Podrzucisz swoje ulubione przepisy z brukselkami? 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *