Brukselka ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego albo się ją lubi, albo omija szerokim łukiem. Dla mnie zawsze brukselka kojarzyła się z zupą jarzynową. W takiej postaci jadłam ją najczęściej w rodzinnym domu, przedszkolu i na różnych obozach.
Kilka lat temu odkryłam, że brukselkę można również jeść na surowo. Poszatkowana jak kapusta, z dodatkiem tartej marchewki i jabłka tworzy pyszną surówkę. Surowa brukselka smakuje zupełnie inaczej niż ta ugotowana.
A jeszcze inaczej smakuje pieczona brukselka, koniecznie z dodatkiem płatków drożdżowych. Bardzo często pieczemy w domu ziemniaki, bataty, dynię buraki, a jesienią również brukselkę.
Składniki:
– 20 brukselek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka płatków drożdżowych
Wykonanie:
1. Brukselki umyj i usuń z nich zewnętrzne liście.
2. Pokrój na ćwiartki lub połówki.
3. W misce wymieszaj z oliwą i płatkami drożdżowymi.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 20-30 minut. Brukselki powinny być przyrumienione, ale nie spalone.
Smacznego 🙂
.
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
5 Comments
Kocham brukselkę!!
Zapraszam do mnie!
Ps. Świetny blog
Brukselka w tej postaci to jedno z moich ulubionych dodatków obiadowych 🙂
Czasem posypują ją papryka wędzoną i zyskuje dodatkowo dymny posmak 😀
Z wędzoną papryką nie próbowałam. Dziękuję za inspirację:)
Jako dziecko nie lubiłam brukselki a teraz nie wyobrażam sobie chociaż raz w tygodniu jej nie zjeść.
Podrzucisz swoje ulubione przepisy z brukselkami? 🙂