Pieczony kalafior z kurkumą

Pieczony kalafior z kurkumą

Pieczony kalafior z kurkumą

Czerwiec u nas pod znakiem kalafiora! Duże, ładne kalafiory można kupić nawet za 2 zł za sztukę. Tradycyjnie je się po prostu kalafior ugotowany zamiast surówki do obiadu lub jako element zupy jarzynowej. To smaczne warzywo można wykorzystać również na wiele innych sposobów i będziemy starali się przekonać naszych czytelników do wypróbowania chociaż kilku z nich.

Najwięcej wartości odżywczych zachowuje kalafior, kiedy jemy go na surowo (jak wiecie wysoka temperatura niszczy część witamin). Dlatego bardzo często kalafior jest u nas podstawą surówki, do której dodajemy inne warzywa. Dwa przepisy na surówkę z kalafiora znajdziecie już na naszej stronie, wersja z pomidorami i szczypiorkiem oraz wersja z ogórkiem i koperkiem.

Kolejny sposób na przygotowanie kalafiora, to upieczenie go w piekarniku. Bardzo zasmakowała nam wersja z curry i kurkumą i na pewno będziemy do niej wracać. Jak możecie zauważyć na zdjęciu, my pieczonego kalafiora nie jemy w miejsce surówki, ale zastępujemy nim ziemniaki. Dzięki temu 3/4 naszego talerza stanowią warzywa, a kotlety z soczewicy są tylko dodatkiem.

Składniki:
– 1/2 dużego kalafiora
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól

Wykonanie:
1. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i umieść w dużej misce.

2. Dodaj oliwę, curry, kurkumę, sól. Wymieszaj, tak aby każda różyczka była pokryta przyprawami.

3. Kalafiora wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Smacznego 🙂

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

21 Comments

  • Hanna Posted 17 czerwca 2016 09:59

    Kurkuma to świetna przyprawa – łagodzi stany zapalne i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym jest bardzo aromatyczna i smaczna 🙂 Dzięki za prosty przepis, wypróbuję w najbliższym czasie.

    • Marysia Pabich Posted 17 czerwca 2016 10:09

      Prawda, że proste? Aż dziwne, że do tej pory nie jadłam kalafiora w takiej wersji 🙂

  • retromoderna Posted 21 czerwca 2016 09:09

    Pyszności. Uwielbiam wszelakie dania z kalafiorem, jedynie mąż mniej. 😉

    • Marysia Pabich Posted 21 czerwca 2016 09:11

      Haha, już za chwilę będzie opublikowany tekst o “mężowych przyzwyczajeniach”. Wszystko da się zmienić 😉 Pozdrawiam

  • Małgosia Ostrowska Posted 21 czerwca 2016 09:12

    Uwielbiam co prawda jadłam taki 3 razy w życiu ale jest smaczny.
    Super przepis

  • PAULA LUDWICZUK Posted 21 czerwca 2016 09:45

    Ten kalafior wyglada tak apetycznie, ze chyba do mnie przemówił ?

    • Marysia Pabich Posted 21 czerwca 2016 09:46

      Super 🙂 Bardzo się cieszę 🙂

  • Marzena Posted 21 czerwca 2016 13:22

    Mój czerwiec też pod znakiem kalafiora:) Dzięki za przepis!

    • Marysia Pabich Posted 21 czerwca 2016 13:44

      A co polecasz? Może poznam jakiś nowy fajny przepis 🙂

  • Marta | Zafascynowana życiem Posted 21 czerwca 2016 16:28

    Uwielbiam kalafiora z bułką tartą, ale widzę że muszę koniecznie przetestować tę wersję z kurkumą! Tym bardziej, że ma ona tak wiele właściwości 🙂

    • Marysia Pabich Posted 22 czerwca 2016 09:46

      Czasy polewania warzyw tłuszczem uznaję za zakończone 😉

  • ania Posted 21 czerwca 2017 14:06

    Ja lubię do gotowanych warzyw takich jak kalafior, fasolka, bób itp. dodać tzw chiński sos czyli mieszaninę sosu sojowego i czosnku. Jest świetne o ile ktoś lubi czosnek. Można jeszcze dorzucić dymkę i ostrą paprykę :)))

    • Marysia Pabich Posted 21 czerwca 2017 20:19

      Ania, możesz doprecyzować? 🙂 Ten sos polewasz już na ugotowane warzywa?

  • Zofia Posted 21 czerwca 2017 15:42

    Aż wstyd sie przyznać, przedobrzyłam z solą .Kalafior był za słony i twardy mimo ,że piekł sie ca. 30 min. Następnym razem z pewnością się uda.

    • Marysia Pabich Posted 21 czerwca 2017 20:07

      Nie powinien być twardy, ale lekko chrupki już tak. Taki miękki jak z gotowania to nie będzie 🙂 Sól to już każdy musi sam eksperymentować, to co dla mnie jest za słone dla innych jest za mało soli, dlatego nie podaję konkretnej ilości.

  • Paulina Posted 26 sierpnia 2017 12:54

    Świetny przepis. Ja zazwyczaj tylko z bułką tartą i masełkiem robiłam. Natchnęłaś mnie.

    • Marysia Pabich Posted 26 sierpnia 2017 14:03

      Bardzo się ciesze, ze masz ochotę na nowe smaki dzięki mnie 🙂

  • Justyna Posted 21 czerwca 2020 07:15

    Odkąd znalazlam ten przepis w ub roku to jem kalafiora głównie w takiej postaci. Do oliwy i kurkumy dodaję troche pieprzu bo pomoc wzmacnia on dzialanie kurkumy. Natomiast przy kalafiorze pojawia sie u nas inny problem: gazy. Czy mozna cos na to poradzić?

    • Marysia Pabich Posted 21 czerwca 2020 16:58

      Justyna, to są tzw. “dobre gazy” 😉 Organizm się trochę przyzwyczai, jeśli będziesz jeść częściej, ale mogą nie zniknąć całkowicie. Ja bardziej czuję kalafiora niż strączki. Do strączków mój organizm już przywykł całkowicie.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *