Na co dzień gotuję potrawy szybkie i proste w wykonaniu, lubię zdrowe jedzenie, ale to nie znaczy, że w kuchni spędzam całe dni. Przed południem pracuję i wychodzę na trening, a po popołudniu Hania ciągnie mnie do zabawy w pokoju lub na placu zabaw. Dlatego pierogi pojawiają się u nas rzadko, choć wszyscy bardzo je lubimy. Jeśli już się pojawiają, to są to pyszne pierogi od Babci Krysi 🙂
W zeszłym tygodniu po raz pierwszy w tym roku zrobiłam sama pierogi, a to dlatego, że miałam do przesłuchania dla szkolenia i postanowiłam wykorzystać ten czas na gotowanie. Rozstawiłam komputer w kuchni i słuchając szkolenia lepiłam pierogi. Na farsz wykorzystałam to, co akurat było pod ręką, czyli ugotowaną kaszę gryczaną i soczewicę. Dodałam kiszone ogórki, aby całość nie była sucha. Poznajcie mój sposób na pierogi z kaszą gryczaną 🙂
Podczas drugiego szkolenia wyrabiałam ciasto drożdżowe 😉
Składniki na farsz:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
– 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
– 2 duże kiszone ogórki
– sól, pieprz
– łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj.
2. Jeśli nie lubisz sypkiego farszu do pierogów, możesz całość zmiksować blenderem na pastę.
3. Jeśli zostanie Ci trochę farszu możesz przerobić go na sałatkę (dodając zielone liście i świeżego pomidora) lub zmiksować na pastę do chleba 🙂
.
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
Wykonanie:
1. Mąki wymieszaj na stolnicy lub w misce.
2. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.
3. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować.
4. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.
5. Piecz około 15 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane. Na ostatnie 5 minut włączam termoobieg, wtedy ładnie się rumienią.
Podawaj z dużą ilością świeżych warzyw. Na zdjęciu z surówką z pora.
Smacznego 🙂
.
Jeśli szukasz szybkich przepisów na danie obiadowe i lunche do pracy, to zajrzyj TUTAJ.
.
6 Comments
Robiłam pierogi z soczewicą, ale bez kaszy. I następnym razem farsz zmiksuję i doprawię przyprawą do mięsa, bo mięsa już nie jadam od kilku miesięcy, więc taki substytut będzie super:)
Kiedyś jadłam kupne pierogi z kaszą i grzybami leśnymi – pyszne;)
Z soczewicą również uwielbiamy 🙂
Zrobiłam dzisiaj pierogi, w sumie wyszły bardzo smaczne (chociaż nie miałam ogórków kiszonych i dodałam suszone pomidory do środka i czosnek – farsz super). Pytanie tylko co do ciasta – strasznie mi się lepiło do wałko – za dużo wody dodałam?
I drugie pytanie – można je ugotować zamiast piec?
Agnieszka, prawdopodobnie za dużo wody, ale w takim przypadku zawsze możesz dosypywać mąki i będziesz miałam więcej pierogów 🙂 Tu praktycznie nie ma innych składników, więc nie ma się czym przejmować 🙂
Czy można ugotować? Nie wiem, nie próbowałam. Może ktoś próbował i da znać? 🙂
Mój przepis na ciasto pierogowe to mąka i gorąca woda, takie ciasto jest super do gotowania. Nie dodaję soli do ciasta bo woda jest solona.
Do mąki stopniowo – partiami dodaję wodę, szybko zagniatam aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Proporcje – u mnie na oko 🙂
Pięknie to wszystko wygląda i na pewno są pyszne w smaku. Dzięki za przepis. My uwielbiamy biegać, więc to dajnie jak znalazł po treningu! Aż się będzie miło zmęczyć, a później uzupełnić utraconą energię takimi przekąskami 🙂 Pozdrawiam, Kamil 🙂