Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

Placki, placuszki, naleśniki… nie przestają być naszymi ulubionymi śniadaniami 🙂

Dzisiaj przepis na placuszki z dyni opracowany przez moją mamę. Na blogu jest już przepis na bardzo dyniowe placki z wykorzystaniem puree z dyni, ale jeśli nie masz czasu lub ochoty na przygotowywanie puree, możesz zrobić placuszki z tego przepisu.

Składniki (dla 3 osób):
– 1 i 1/2 szklanki dyni
– 2 jabłka
– 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. domowego z orzechów nerkowca)
– 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pomieszane mielone płatki owsiane, amarantus i mąka orkiszowa)
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka sody
– ulubiony dżem

Wykonanie:
1. Dynię i jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, przełóż do miski.

2. Dodaj mąkę, sodę, mleko, mielone siemię lniane. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nabieraj czubatą łyżkę ciasta, nakładaj na patelnię i spłaszczaj na placek. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Podawaj z ulubionym dżemem. Na zdjęciu dżem z mirabelek zrobiony przez mojego tatę 🙂

Smacznego 🙂

placuszki z dyni

10 Comments

  • zaniczka Posted 30 września 2015 10:27

    na słodko? 🙂 muszę to przemyśleć 🙂

    • Marysia Pabich Posted 30 września 2015 10:47

      Dla mnie placki koniecznie na słodko. Ale pamiętam, że moja mama jadła kiedyś z majonezem.

  • ketavan Posted 3 października 2015 20:02

    Czy obieracie jabłka ze skórki?

    • Marysia Pabich Posted 4 października 2015 08:41

      Nie 🙂 wykrawam tylko ogryzek i resztę ścieram na tarce

  • Ewelina K Posted 20 września 2016 10:29

    w moim domu nigdy nie jadło się dyni, teraz to zmienię 🙂

    • Marysia Pabich Posted 20 września 2016 14:53

      Koniecznie! Ja też wiele lat nie jadłam, a teraz mrożę duże ilości na zapas 🙂

  • dorota Posted 5 listopada 2017 10:53

    Jakiej konsystencji, powinno być ciasto? mi wyszło bardzo gęste, nawet sie zastanawiam czy nie upiec placków w piekarniku…

    • Marysia Pabich Posted 6 listopada 2017 08:23

      Zdecydowanie bardziej gęste niż na naleśniki. Po nałożeniu na patelnię tylko lekko powinno się rozlewać na boki, przeważnie to lekko muszę rozpłaszczyć takiego placka, żeby jabłka nie leżały na sobie.

      • dorota Posted 17 listopada 2017 19:26

        Moje sie nie rozlewało wcale, no nic podejmę próbę nr.2.
        Ale pieczone też były dobre, no i ekspresowe, bez stania przy patelni ?

        • Marysia Pabich Posted 18 listopada 2017 07:57

          Dorota, pomyliłam się. Te placki rzeczywiście się nie rozlewają i można je upiec. Jakoś się zasugerowałam, że chodzi o inny przepis. Ja zdecydowanie częściej robię właśnie te drugie: https://jakzdrowozyc.pl/placki-dyni/

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *