W wielu moich przepisach pojawiają się płatki drożdżowe i bardzo często pytacie, czy można je czymś zastąpić lub pominąć. Czas rozwiać wszystkie wątpliwości 🙂
.
Czym są płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe to drożdże suche i nieaktywne, można je również spotkać pod nazwą drożdże odżywcze. Nie pomyl ich z suchymi drożdżami do wypieków, które możesz kupić w małych saszetkach. Płatki drożdżowe wyglądem przypominają tartą bułkę, ale są dużo lżejsze, najczęściej sprzedawane są w paczkach po 100-200 g.
Płatki drożdżowe nie fermentują, zatem nie będą przyczyną problemów trawiennych.
Są świetnym dodatkiem do potraw, nie tylko ze względu na swój smak, ale także z powodu bogactwa:
– witamin z grupy B,
– minerałów (magnezu, selenu, cynku),
– błonnika
oraz niskiej zawartości soli i tłuszczu.
Naturalnie nie zawierają istotnych ilości witaminy B12, ale mogą być w nią wzbogacane, taka informacja powinna znaleźć się na opakowaniu.
Jak używać płatków drożdżowych?
Chociaż to bardzo fajny i praktyczny produkt w kuchni, nadal jest mało znany. Czas to zmienić 🙂
Płatki drożdżowe używam od kilku lat jako przyprawy do wielu dań, mają lekko serowy, orzechowy smak.
Zabielam nimi zupy, np. botwinkę, doprawiam pasty z roślin strączkowych, ale prawdziwie niezastąpione są w twarożku z orzechów nerkowca.
Nie jestem super kucharzem, nie znam wielu skomplikowanych i wymyślnych przepisów. Skupiam się na tym, aby potrawy były zdrowe i szybkie w przygotowaniu, a płatki drożdżowe zdecydowanie mi to ułatwiają. Dzięki nim omijam wszystkie kostki rosołowe, przyprawy typu Maggi, które pełne są glutaminianu sodu. Już 2-3 łyżki płatków wzbogacają smak potrawy.
Czy można pominąć je w moich przepisach? Oczywiście można, dodając inne przyprawy do smaku, ale zdecydowanie polecam Ci kupić płatki drożdżowe i wypróbować.
Bezpłatny e-book Śniadania do Pokochania

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
Gdzie kupić płatki drożdżowe?
Niestety płatki nie są jeszcze dostępne w większości dużych marketów, ale zaczynają się pojawiać (znajdziesz je w Carefourze). Możesz ich poszukać w sklepach ze zdrową żywnością w swoim mieście lub sklepach internetowych (sprawdź na Ceneo >>).
Na początek zamów mniejszą paczkę, ale kiedy nauczysz się z nich korzystać, warto sięgnąć po większe opakowanie (wychodzi zdecydowanie taniej). Ja kupuję płatki drożdżowe w tym samym sklepie, w którym zamawiam wszystkie suche produkty (strączki, orzechy, kaszę, ryż). Przynajmniej raz w miesiącu przyjeżdża do mnie kurier z dużą paczką, którą ledwo jest w stanie wnieść do mieszkania 🙂 A w niej wśród wielu innych pyszności, dla całej rodziny, jest przynajmniej kilogram płatków drożdżowych 🙂
Kupując płatki drożdżowe sprawdź czy w składzie nie ma dodatku mąki pszennej (szczególnie jeśli jesteś na diecie bezglutenowej) oraz soli.
.
Mam nadzieję, że chociaż trochę zainteresowałam Cię płatkami drożdżowymi 🙂
A może już z nich korzystasz i podzielisz się ze mną ciekawym przepisem? Lub wiesz w jakim stacjonarnym sklepie można je kupić?
.
Bezpłatny e-book Śniadania do Pokochania

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
9 Comments
Marysiu, dziękuję za ten post, już od jakiegoś czasu chciałam te płatki wypróbować. Z jakiego sklepu internetowego korzystasz, by było dobrze i tanio? Podziel się, proszę.
Ja korzystam z badapak.pl, tam się opłaca przy dużych zamówieniach (bo jest darmowa dostawa), warto się z kimś umówić i zrobić wspólne zakupy.
Bardzo lubię płatki drożdżowe za to, że nadają potrawom serowy posmak;)
W Gdyni płatki drożdżowe można kupić w Eko Delikatesach na Śląskiej 58
Dokładnie 🙂 W twarożku z nerkowców się zakochałam. Przede mną zrobienie sera z ziemniaka 🙂
Marysiu,
otwierasz mi oczy na wiele rzeczy… dziękuję;-) Czy płatki drożdżowe są niewskazane przy kandydozie czy są OK? Pytam, bo nic mnie już nie zaskoczy. Kiedyś słyszałam, że kiełki zbożowe są pozbawione glutenu i można je spokojnie jeść. To może i płatki drożdżowe są bez drożdży?
Miło mi to słyszeć 🙂 Płatki drożdżowe możesz jeść, zawierają one drożdże, ale nieaktywne, które nie przyczyniają się do rozwoju choroby.
Marysiu… Jesteś Polką, pisz zatem naprawdę po Polsku i odmieniaj wyrazy 😉
Jak używać (czego?) płatków drożdżowych
Dodając (co?) inne przyprawy
Itd.
Poza tym przepisy i informacje super, blog bardzo przyjemny i pewnie jeszcze tu nie raz zajrzę. Dzięki, że propagujesz zdrowe wartości 🙂 Gratuluję i życzę dobrego odbioru!
Marnujesz się Magdo,pouczajac ludzi w internecie. Czasem możesz znaleźć płatne zajęcie w erracie.
Może jeszcze nikt ci nie powiedział ,ale poprawiać pisownię lub wymowę możesz TYLKO własnym dzieciom ( w wieku szkolnym ),uczniom jeśli pracujesz w szkole i obcokrajowcom jeśli cię o to poproszą . Pouczanie i poprawianie wymowy czy pisowni ludzi w każdej innej sytuacji jest WIELKIM FAUX PAS i świadczy o nieznajomości zasad kultury i zachowań społecznych .Jeśli o tym nie wiesz zapytaj prof. dr hab. Jana Miodka.
Zapomniałam dodać ,że jeśli tak bardzo dbasz o czystość języka polskiego to zauważ ,że w twoim komentarzu jest kilka błędów.