Nie daj się jesiennym przeziębieniom - rozgrzewające śniadania dla dzieci i nie tylko!

Nie daj się przeziębieniom – rozgrzewające śniadania dla dzieci i nie tylko!

Nie daj się przeziębieniom – rozgrzewające śniadania dla dzieci i nie tylko!

Jesień i zima to czas, kiedy wszyscy zaczynamy chorować? Niekoniecznie!

To co jesz może dać Ci siłę do przezwyciężenia każdej choroby, zanim jeszcze się ona zacznie. Kiedy wszyscy w około będą kaszleć i kichać, Ty nadal będziesz cieszyć się spacerami, skakaniem po kałużach lub śniegu.

Dietę wzmacniającą odporność warto zacząć od ciepłego śniadania. Nie bez powodu mówi się, że śniadanie powinno jeść się jak król, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zacznij dzień od zadbania o swój organizm, czas poświęcony na przygotowanie śniadania, to inwestycja w zdrowie i energię na cały dzień.

Zanim jednak przejdziemy do śniadań, może zainteresuje Cię co jeszcze możesz zrobić, aby skrócić czas przeziębienia i kataru? Drobne infekcje i poważniejsze choroby, to nie tylko złe samopoczucie i czas zmarnowany na leżenie w łóżku, ale również spore kwoty pieniędzy zostawiane przy każdej wizycie w aptece. Też przeszłam przez to wszystko, kiedy moja córka poszła do żłobka. Dopiero zmian diety pozwoliła nam poprawić zdrowie i zapomnieć o chorobach.

Obejrzyj bezpłatny webinar o odporności dzieci >>

.

Rozgrzewające śniadania – jak je zrobić?

Podstawą śniadania powinny być gotowane zboża, to mogą być płatki owsiane, kasza jaglana, brązowy ryż, czy komosa ryżowa (quinoa). Wszystkie te produkty są źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczą Ci energii na kilka godzin, oraz błonnika, który da poczucie sytości.

Dodatkiem do zbóż powinny być sezonowe owoce lub warzywa. Ja najbardziej lubię śniadania na słodko, dlatego zawsze sięgam po banana, którego uzupełniam sezonowymi owocami. Jesienią są to jabłka, gruszki, śliwki i maliny, wszystkie te owoce świetnie smakują z dodatkiem ciepłej owsianki lub kaszy.

Dodatkowy element, który podnosi wartość odżywczą śniadania, to orzechy i pestki. Wybór jest duży i podobnie jak z innymi produktami w diecie, warto postawić na różnorodność. Jednego dnia to mogą być migdały i ziarenka słonecznika, a kolejnego orzechy włoskie i laskowe. Obowiązkowo codziennie do śniadania dodaję zmielone siemię lniane, które dzięki zawartości zdrowych tłuszczy przyczynia się do wzrostu odporności.

W najmniejszej ilości do takiego śniadania używam przypraw (imbir, cynamon, kurkuma), ale to właśnie one mają dodatkowe działanie rozgrzewające, a także przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

.

Przygotowanie ciepłego śniadania wcale nie wymaga wiele czasu, przy odrobinie wprawy jesteś w stanie zrobić je w 10 – 15 minut. Aby zaoszczędzić czas rano, już wieczorem zaplanuj co będziesz szykować na śniadanie i zgromadź potrzebne produkty w jednym miejscu. 10 minut potrzebne na ugotowanie kaszy możesz poświęcić na krótką poranną gimnastykę lub naszykowanie drugiego śniadania do pracy czy szkoły.

.

3 przepisy na rozgrzewające śniadania

Kasza jaglana z bananem i bakaliami

rozgrzewające śniadania

.

Komosa ryżowa (komosanka) z malinami

rozgrzewające śniadania

.

Owsianka z jabłkiem i orzechami laskowymi

owsianka-600x350

.

Masz dość chorowania?

pion

Za każdym razem gdy dziecko ma katar, wiesz że to dopiero początek?

Znowu nie będziesz spać w nocy, będziesz musiała zmieniać i odwoływać swoje plany oraz wydać mnóstwo pieniędzy na leki?

A w rezultacie i tak skończy się na podaniu dziecku antybiotyków, które dają efekty tylko na chwilę, a później wszystko zaczyna się od nowa, i tak w kółko…

Gdybym Ci pokazała jak zmienić sposób odżywiania całej rodziny, abyście wreszcie przestali chorować, to czy jesteś gotowa spróbować? Mogę Ci w tym pomóc!

Kliknij tutaj, aby poznać moje sposoby 🙂

12 Comments

  • Ania W Posted 11 października 2016 10:38

    A Wasza Hania jako przedszkolak w ogóle nie choruje?

    • Marysia Pabich Posted 11 października 2016 11:31

      Trochę choruje, ale to jest już zdecydowanie lepiej niż było 3 lata temu. Kiedyś każdy katar kończył się zapaleniem płuc albo oskrzeli i antybiotykiem. Teraz ma czasami katar, trochę częściej kaszel, ale zdrowieje sama, podajemy jej jedynie witaminę C. Gorączka praktycznie nie występuje. Czasem zdarza się, że na początku infekcji ma jeden gorszy dzień, chce więcej leżeć, spać w dzień, mniej je. Wiem, że to normalny objaw walki organizmu z chorobą. Po tym jednym dniu wstaje i jest pełna życia 🙂

  • Ania W Posted 11 października 2016 13:21

    A co się zmieniło, że przestała tak chorować? No i ciekawa jestem w jakiej formie podajecie jej witaminę C. Ja mam ją w domu w formie białego proszku.
    Moje dzieci najczęściej cierpią na katar. Ciężko im wcisnąć witaminę C. Poję je herbatkami ziołowymi wg Stefanii Korżawskiej.

    • Marysia Pabich Posted 11 października 2016 13:40

      Aniu, zmieniło się dużo, zaczynając od lekarza, kończąc na diecie. Za dużo by opisać to w komentarzu, ale właśnie szykuję kurs na ten temat. Jeśli jesteś zainteresowana wypełnij proszę ankietę http://tinyurl.com/zqhukyb.

      Witaminę C podajemy właśnie taką w proszku, w dużych dawkach.

  • Magda-Lekka Zmiana Mamy Posted 16 grudnia 2016 00:21

    Dziękuję za inspirację ! Nasza córka lubi owsiankę, najczęściej robimy z jagodami lub owocami leśnymi. Wtedy jest też ciekawy kolor :)) Jaglankę lubimy z musem z owoców (najlepiej podanym na ciepło). Przepisy zapisuję i będziemy próbować 🙂

    • Marysia Pabich Posted 16 grudnia 2016 08:45

      Cześć Magda 🙂
      widzę, że mamy podobne ulubione smaki 🙂 Dodajesz siemię lniane? To mały, ale bardzo ważny składnik 😉

      • Magda-Lekka Zmiana Mamy Posted 21 grudnia 2016 00:47

        Nie, nie dodawałam nigdy. Widzę, że polecasz na odporność. Może warto się zaopatrzyć 🙂

  • Agata Posted 22 września 2017 16:29

    Marysia, a siemię dosypujesz tak po prostu? Czy mielisz codziennie na świeżo? Zastanawiam się, czy takie w całości dobrze się przyswaja. Z kolei w mieleniu może się coś traci?

    A pomysły na śniadania super! Szczególnie namówiłaś mnie na kasze. Kasza na słodko. Geniusz!

    • Marysia Pabich Posted 22 września 2017 19:06

      Agata,
      Siemie lniane zawsze zmielone. W całości praktycznie nic się nie wchlania. Ja mam oddzielny młynek, tylko do siemienia, sezamu i innych ziarenek. Jeśli interesuje Cię temat zdrowych tłuszczy, to wszysko dokładnie tłumacze w wykładzie “wszystko o tluszczach”.
      Ciesze się, że śniadania smakują 🙂 Owsianka górą 🙂

  • Monika Posted 7 października 2018 18:17

    Moje dziecko raz w roku ma katar i lekko kaszle. Nie wie natomiast co to jest ból brzuszka. Bardzo dbamy o dietę naszego dziecka, np. nie pije słodzonych napojów, nie jada słodyczy (chyba, że jest to wypiek domowy, raz na jakiś czas).

  • Magda Posted 17 października 2018 13:16

    Super pomysł na rozgrzewające śniadania! Muszę je wypróbować, bo już z dzieciakami nudzimy się sztampowymi śniadaniami. Codziennie to samo 😀

  • Dietetyk Na Walizkach Posted 29 stycznia 2019 23:18

    Zdrowe odżywianie to podstawa utrzymania wysokiej odporności 🙂 Szczególny nacisk powinniśmy położyć na kwasy omega-3, witaminę D, witaminę C, cynk, żelazo.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *