Ugotowaną zieloną soczewicę warto zawsze trzymać w lodówce. Przydaje się bardzo często jako dodatek do sałatek czy sosów. Szybko można z niej zrobić pastę na kanapki. Mając ugotowaną soczewicę zawsze wyczarujesz coś pysznego 🙂
Przeważnie gotuję soczewicę w jakimś konkretnym celu, ale zdarza się też, że gotuję ją tylko po to aby była w lodówce na wszelki wypadek. Jak już jest, to zawsze coś z jej udziałem się wymyśli. Tak właśnie było u nas dzisiaj, po treningu nie miałam siły aby szykować super obiad, czy iść na zakupy. Wykorzystałam to co było w lodówce i powstała pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy, którą zjedliśmy z makaronem w sosie dyniowym (został od wczoraj).
Ugotowana zielona soczewica jest też moim wyjściem awaryjnym w sytuacji, kiedy córka nie chce jeść przygotowanego obiadu. Daję jej wtedy miseczkę soczewicy (bez żadnych dodatków), plus surowe warzywa i wiem, że zjadła wartościowy posiłek.
Ta sałatka to również jeden z wartościowych posiłków jaki możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w naszym poradniku “Jak szybko przygotować zdrowy lunch do pracy?“
Składniki:
– 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
– 1/2 dużego awokado
– 3 suszone pomidory
– 1 kiszony ogórek
– kilka liści sałaty rzymskiej
– 2 łyżki oleju z pomidorów
– szczypta soli
Wykonanie:
1. Awokado, kiszonego ogórka, pomidory pokrój w kostkę.
2. Sałatę podziel na drobne kawałki, krojąc lub rozrywając rękoma.
3. W misce umieść ugotowaną soczewicę i resztę składników.
4. Dodaj sól, olej i wymieszaj.
Gotowe 🙂
Zastanawiasz się czasem czy jak poznać czy awokado jest już dojrzałe? Jak je przechowywać po rozkrojeniu? Na te i inne pytania na temat awokado odpowiadamy tutaj.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, podziel się nim klikając w przyciski poniżej. Dziękujemy 🙂
.
Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?
Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?
Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!
Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?
.
2 Comments
Zapowiada się smakowicie. Tylko jakoś nie nam szczęścia do dobrego awokado. Kilka razy miało plamy w środku i zraziłam się. Rzadko kupuję.
Mnie też się niestety zdarzyło, że całe awokado poszło do kosza. To nie jest łatwy w obsłudze produkt. Ale bardzo lubię, więc ciągle kupuję, najbardziej mi się sprawdza odmiana Hass.