Szarlotka z kremem z kaszy jaglanej

Szarlotka z kremem z kaszy jaglanej

Szarlotka z kremem z kaszy jaglanej

Zanim przejdę do przepisu, krótka historia poszukiwania szarlotki idealnej 🙂

W zeszłym roku próbowałam zrobić szarlotkę w super zdrowej wersji (bez cukru, białej mąki, z małą ilością oleju). Poniżej zdjęcie, a przepis na tę szarlotkę znajdziecie tutaj. Wyszła smaczna, ale nie taka mięciutka i słodka jak u mamy.

szarlotka wegańska

.

Kolejny przepis jaki wypróbowałam pochodził z bloga WegAnka.
Moja pełnoziarnista szarlotka bez cukru na zdjęciu poniżej, a po przepis zapraszam na blog WegAnka. Szarlotka wyszła smaczna, ale nadal daleka do szarlotki idealnej. Za to dużym plusem tej szarlotki jest prostota wykonania i oczywiście brak cukru.

szarlotka wegańska

.

Ostatnia wersja szarlotki to połączenie kilku przepisów i twórczość własna 🙂 Ta szarlotka zdecydowanie najbardziej mi smakowała. Zatem szykuj składniki i do roboty. Tylko od razu ostrzegam, że wykonanie tego ciasta wymaga zgrania w czasie kilku elementów, więc nie planuj w międzyczasie innych czynności. Musisz całkowicie skupić się na przygotowaniu ciasta, ale zapewniam, że warto 🙂

Dużym pomocnikiem, jest tu blender, w którym rozdrobnisz jabłka, zamiast ścierać je na tarce. Ja użyłam suchego pojemnika od Vitamixa. Oczywiście możesz jabłka zetrzeć na tarce, ale zajmie to więcej czasu.

Szarlotka jest najlepsza pierwszego i drugiego dnia. Więc jeśli nie planujesz zjadać jej w dużych ilościach to zaproś gości lub zrób z połowy składników w mniejszej blaszce.

Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa pełnoziarnista)
– 1/2 szklanki ksylitolu (zmiksowanego w blenderze na drobny proszek, jak cukier puder)
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka sody
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego
– 1/2 szklanki zimnej wody
– cynamon
– 1kg jabłek

Składniki na krem:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
– 3 szklanki mleka roślinnego (kupne sojowe lub domowe np. z orzechów nerkowca)
– 3 łyżki oleju
– sok z połowy cytryny
– szczypta soli
– 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąki, sodę i ksylitol. Dodaj olej, wodę i wyrób gładkie ciasto.

2. 2/3 ciasta owiń w folię i włóż do lodówki. 1/3 również w folii włóż do zamrażarki.

3. Zacznij przygotowywać krem. Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku zimną wodą i przelaną wrzątkiem), sok z cytryny, sól, olej i ksylitol. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4. W tym czasie zetrzyj jabłka na tarce (nie zapomnij pomieszać kremu co jakiś czas).

5. Po około 15 minutach od rozpoczęcia gotowania kremu, wyjmij ciasto z lodówki. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz je rozwałkować lub rozgnieść palcami) i wstaw do pieca na 5 minut (temperatura 160 stopni).

6. Na podpieczony spód wyłóż starte jabłka.

7. Kiedy krem będzie gęsty i zacznie “strzelać” podczas mieszania, przestań gotować i zmiksuj go końcówką blendera na gładki budyń. Krem szybko zastyga, dlatego bezpośrednio po zmiksowaniu należy go wyłożyć na podpieczony wcześniej spód ciasta i jabłka.

8. Na krem zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta (tę która była w zamrażarce). Całość przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i wstaw do pieca na 35 minut (temperatura 180 stopni). Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut.

Smacznego 🙂

szarlotka z kremem z kaszy jaglanej

Jeśli podobał Ci się ten wpis podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy 🙂

.

.

Darmowy e-book z przepisami na śniadania

zdrowe śniadanie

 

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

18 Comments

  • Kasia Posted 8 października 2016 15:33

    Mam pytanie: jak gotować krem – pod przykryciem, czy bez? Gotowałam dosyć długo pod przykryciem i masa jest bardzo rzadka. Po zmiksowaniu krem super gładki i pyszny, ale nadal zbyt rzadki żeby wylać na ciasto. Będę chyba musiała to zredukować na wolnym ogniu.

    • Marysia Pabich Posted 8 października 2016 15:44

      Gotuję bez przykrycia. Nie jest bardzo gęsty po zmiksowaniu, ale bardzo szybko gęstnieje jak wystygnie.

      • Kasia Posted 8 października 2016 19:48

        Mój nie chciał zgęstnieć po lekkim przestudzeniu, zredukowałam troszkę po zmiksowaniu i dodałam łyżkę kaszy manny. Krem palce lizać! Na drugi raz będę gotowała go bez przykrycia, a drugi raz na pewno nastąpi bo szarlotka jest przepyszna – właśnie się nią zajadam. Pozdrawiam Was serdecznie i dziękuję za wartościowego bloga. Mogę powiedzieć, że dzięki diecie roślinnej moje życie zmieniło się na lepsze, a to między innymi Wasza zasługa 🙂

        • Marysia Pabich Posted 9 października 2016 19:58

          Dziękuję za miłe słowa o naszym blogu 🙂 Cieszymy się, że mogliśmy pomóc 🙂

  • Iza Posted 5 listopada 2016 14:13

    Właśnie robie szarlotkę. Może rzeczywiście te 3 szklanki to za dużo mleka, bo moja masa też jest bardzo rzadka 🙁

    • Marysia Pabich Posted 5 listopada 2016 14:34

      Dziwne, bardzo czesto robie ten krem, również do innego ciasta i zawsze gestnieje. Sprobuj zagęscic kasza manna, tak jak pisała Kasia.

  • Aga Posted 6 listopada 2016 20:26

    Coś pysznego! 🙂
    Ciasto zdecydowanie na dużą blachę, ładnie wyrasta 🙂
    A krem fantastyczny! Zastanawialiśmy się z chłopakiem czy dawać go do ciasta czy lepiej od razu zjeść… :)) powstrzymaliśmy się, choć było ciężko.. 🙂
    Krem zrobiliśmy na mleku kokosowym i olej też daliśmy kokosowy, gotowaliśmy mieszając dobre 30 minut. Wyszedł gęsty, pyszny.. 🙂
    Pozdrawiamy

    • Marysia Pabich Posted 7 listopada 2016 09:37

      Dobry pomysł z mlekiem kokosowym. Ten krem można wykorzystać również do ciasta ze świeżymi owocami, wiosną jest super z truskawkami 🙂

      • Aga Posted 8 listopada 2016 08:06

        Oj tak, z owocami czy z orzechami to będzie wypasiony deser 🙂
        Ten krem można serwować na wiele sposobów i u nas będzie często gościć 🙂
        Jemy dużo kaszy jaglanej, ale na słodko dopiero zaczynamy 🙂

        • Marysia Pabich Posted 8 listopada 2016 08:27

          To u nas odwrotnie, kasza jaglana głównie na słodko. Na śniadanie z polewą truskawkową lub w naleśnikach 🙂

  • Adam Posted 7 grudnia 2016 11:06

    Wygląda apetycznie, myślę, że przygotuję to na święta. Na pewno dam znać jak wyszło! Dzięki za pomysł! 😀

    • Marysia Pabich Posted 7 grudnia 2016 11:15

      Super, czekam na info 🙂

  • Monika Posted 22 września 2017 18:52

    Fajny przepis! A czy jest konieczna tak duza ilość oleju w cieście?

    • Marysia Pabich Posted 22 września 2017 19:03

      Niestety kruche ciasta wymagają takiej duzej ilości oleju. Nie znam przepisu z mniejszą ilością. Ale ciasta wychodzi naprawdę dużo, więc w jednej porcji jest odpowiednio mniej oleju.

  • Ania Posted 28 września 2017 17:40

    Na jakiej wielkości blachę podane są proporcje?

    • Marysia Pabich Posted 28 września 2017 20:21

      Aniu, nie mam możliwości teraz zmierzyc, ale dosyć duża blacha.

  • Basia Posted 8 kwietnia 2018 21:43

    1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej po ugotowaniu to ile będzie? Pytam bo został mi większy zapas ugotowanej kaszy po innym daniu i nie wiem ile odmierzyć do tego przepisu. Pozdrawiam 🙂

    • Marysia Pabich Posted 8 kwietnia 2018 22:18

      W tym przepisie kasza powinna być nieugotowana, bo gotuje się ją w mleku. Nigdy nie robiłam tego kremu z wcześniej ugotowanej kaszy, nie mam pojęcia czy się uda. Teoretycznie 1/2 szklanki suchej kaszy, to ponad 1 ugotowanej, myślę, że tak 1 i 1/3, ale w tym przepisie nie tak prosto to zamienić.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *