Już od kilku lat regularnie piszę i mówię Wam, o tym, że liście jarmużu to jedne z najzdrowszych zielonych liści. Wiem, że wiele osób już się przekonało do zielonych koktajli z jarmużem, ale równocześnie szukacie innych przepisów na dania z tym warzywem. Ja dodaję jarmuż do sałatek, zup i sosów.
Ostatnio szukałam pomysłów na obiady w 20 minut i tak powstał nowy przepis – kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami. Tę kaszę możesz jeść na ciepło jako dodatek do obiadu, ale równie dobra jest na zimno. Zapakuj ją do pudełka i zjedz jako lekki lunch w czasie pracy czy szkoły.
Składniki:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 1 mała cebula
– 1 marchewka
– 6 pieczarek
– szklanka pokrojonych liści jarmużu (mniej więcej 2 duże liście)
– 2 łyżki ziarenek słonecznik
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. W garnku zagotuj szklankę wody. Kaszę jaglaną przelej na sitku zimną wodą i wrzątkiem. Przełóż do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 10 minut (bez mieszania).
2. W tym czasie na patelni podgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, lekko podsmaż.
3. Dodaj startą na tarce marchewkę, pokrojony jarmuż, pieczarki (pokrojone w plasterki) oraz sól. Smaż przez około 5 minut, aż jarmuż zmięknie.
4. Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, ziarenka słonecznika, kurkumę, płatki drożdżowe i sok z cytryny. Wymieszaj.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
z przepisami na śniadania
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
3 Comments
pysznie! 🙂
To jest pyszne! Nawet moja nielubiąca pieczarek 8latka zjadła z dokladką! Wprawdzie zmienilam nieco przepis tj zamiast jarmuzu dalam szpinak (mialam akurat w lodowce), a na koniec smazenia dodalam trochę soku pomidorowego, ale wyszlo pysznie! I juz sobie zapisalam na stale ten przepis:)
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrowienie dla córki 🙂