Dzisiaj ciasto dla miłośników dyni – tarta z dyniowym kremem. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jeśli masz gotowe puree z dyni, to możesz zrobić to ciasto w kilkanaście minut. Przed podaniem należy je jednak porządnie schłodzić.
Jesienią zachęcałam Was do przygotowania większej ilości puree, które można wykorzystać również do placków i koktajli. U mnie jedna szuflada w zamrażarce jest przeznaczona właśnie na dynię 🙂 Ale jeśli nie masz puree, to nadal możesz je zrobić, bo w supermarketach można jeszcze kupić dynie piżmowe, z których też zrobisz puree. Zanim jednak zaczniesz robić krem, schłodź puree w lodówce lub na balkonie.
Krem z dyni i orzechów nerkowca wykorzystywałam już do dekoracji tortów i babeczek. Możesz śmiało modyfikować smak kremu, dodając do niego kakao, a nawet kawę rozpuszczalną. Niestety puree z dyni dość szybko się psuje, więc ciasto należy przechowywać w lodówce i zjeść w przeciągu 48 godzin.
Składniki na spód:
– 1/2 szklanki suszonych daktyli
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka migdałów
Składniki na krem:
– 100 g orzechów nerkowca
– kubek 300 ml puree z dyni
– 2-3 łyżki ksylitolu lub cukru
– 1 łyżka nasion chia
– 1 kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Daktyle zalej zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny. Jeśli masz mniej czasu, to zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut.
2. Ziarenka słonecznika i migdały rozdrobnij w pojemniku blendera na drobne kawałki i przełóż do miski.
3. Dodaj daktyle (bez wody) i zmiksuj końcówką blendera na klejącą masę. Jeśli Twój pojemnik do blendera jest dość duży, to możesz to zrobić również w pojemniku. Jeśli masa nie chce się kleić, dodaj 2-3 łyżki wody, ale nie więcej, bo spód będzie się rozpadał.
4. Masę daktylową wyłóż do naczynia, w których chcesz zrobić tartę. Mocno ugnieć, tak aby masa stworzyła spód ciasta.
5. Puree z dyni zmiksuj z orzechami, chia i ksylitolem na gładki krem. Ilość ksylitolu lub cukru dobierz do swoich preferencji smakowych, ale pamiętaj, że spód z daktyli jest bardzo słodki.
6. Krem wyłóż na spód, wyrównaj i posyp startą czekoladą. Przed podaniem schłodź w lodówce, aby krem zrobił się bardziej gęsty.
Smacznego 🙂
6 Comments
Fajny przepis i ciekawa koncepcja wyłożenia spodu. Na weekend przepis zaklepany.
Mam już ten spód sprawdzony i bardzo polecam, tylko kremy wymiennie robię 🙂
Super pomysł, dzięki 🙂 Zapisuję sobie 🙂
Proszę 🙂 Smacznego 🙂
Uwielbiam dynię i jem bezglutenwo – z wielką przyjemnością wypróbuję ten przepis! 🙂
Cieszę się, że znalazłaś u mnie coś dla siebie 🙂 Smacznego 🙂