Na nasze śniadania królują owsianki, ale im Hania jest starsza, tym częściej prosi też o inne rzeczy, a ja również czasami mam ochotę na coś innego śniadanie.
Aktualnie mniej więcej 3 razy w tygodniu jemy owsiankę, a w pozostałe dni pojawiają się placki z dyni, tofucznica, twarożek ze słonecznika, naleśniki, a od jakiegoś czasu również tosty z opiekacza.
Zdaję sobie sprawę, że chleb tostowy nie jest najzdrowszym wyborem, dlatego nie jemy takiego śniadania częściej niż raz w tygodniu i stosujemy kilka zasad.
1) Dużo warzyw
Warzywa towarzyszą wszystkim naszym kanapkom. Czasami są to sałatki, ale równie często po prostu kroję warzywa, które akurat mam w lodówce. Tak jest szybciej i każdy wybiera to co lubi. Kiszone ogórki i zielone liście staram się mieć cały czas dostępne.
2) Skład chleba
Nie ma idealnego chleba tostowego, ale to nie znaczy, że nie warto czytać etykiet. Stawiam na produkty z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku oleju palmowego i innych tłuszczów utwardzanych, barwników oraz substancji konserwujących. Czasami też wkładamy do opiekacza zwykły chleb (nietostowy) lub bułkę grahamkę.
3) Orzechy i strączki
Poza warzywami koło tostów pojawiają się również orzechy (najczęściej włoskie) oraz strączki (dodatkowe źródło białka i błonnika).
4) Bez masła
Tostów nie smarujemy masłem, ani w środku, ani na zewnątrz. Minimalizujemy w ten sposób tłuszcze nasycone. Źródłem tłuszczu są orzechy i tofu.
Co do środka tostów?
Wypróbuj takie połączenia:
– wędzone tofu + cebula – nasz ulubiony i najczęstszy zestaw,
– tempeh + kiszone ogórki – jeśli nie znasz tempehu, to wypróbuj koniecznie!
– pieczarki – lekko podsmażone na patelni i posolone.
.
Czy tosty są zdrowe?
Pisząc ten tekst cały czas miałam obawy czy pokazywać Wam nasze tosty. Skoro uczę zdrowego odżywiania, to może nie powinnam jeść tostów i ich pokazywać?
Zdecydowałam się je pokazać z kilku powodów:
1) od początku strony dzielę się naszą drogą, naszymi eksperymentami i tym co jemy, szczerze i bez ukrywania,
2) zdrowe odżywianie nie musi być 100% zdrowe (sama uczę zasady 90/10 w moim newsletterze). Wolę nauczyć Hanię, że można cieszyć się jedzeniem, połączyć tosty z dużą ilością warzyw i jeść warzywa w każdym posiłku.
Różnorodność, odpowiednie proporcje i radość z jedzenia to klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu. Mało kto jest w stanie trzymać 100% zdrową dietę (o ile to w ogóle możliwe, bez hodowanie każdego warzywa we własnym ogródku?), a usilne dążenie do doskonałości może być źródłem niepotrzebnego stresu.
Co o tym myślcie? Jecie tosty?
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
5 Comments
My robimy tosty ze zwykłego chleba razowego na zakwasie i też są pycha, a zamiast opiekacza używamy gofrownicy, wtedy wychodzą takie gofro-tosty 🙂
Pomysł z gofrownicą brzmi ciekawie, ale chyba nie może być dużo dodatków w środku?
Kurczę, ja jakoś nie przepadam za warzywami w tostach… są takie… rozciaplane
Muszę się przemóc do warzyw w tostach 😉 Bo ogólnie odkąd mam opiekacz ariete, to robię tosty dość często, ale np. nie daję do środka pomidora czy ogórka…
Nie trzeba się zmuszać. Warzywa można dać surowe obok, ważne żeby je zjeść 🙂 Ja w tostach lubię tylko cebulę i kiszonego ogórka 🙂