Tosty wegetariańskie z opiekacza

Tosty wegetariańskie z opiekacza

Tosty wegetariańskie z opiekacza

Na nasze śniadania królują owsianki, ale im Hania jest starsza, tym częściej prosi też o inne rzeczy, a ja również czasami mam ochotę na coś innego śniadanie.

Aktualnie mniej więcej 3 razy w tygodniu jemy owsiankę, a w pozostałe dni pojawiają się placki z dyni, tofucznica, twarożek ze słonecznika, naleśniki, a od jakiegoś czasu również tosty z opiekacza.

Zdaję sobie sprawę, że chleb tostowy nie jest najzdrowszym wyborem, dlatego nie jemy takiego śniadania częściej niż raz w tygodniu i stosujemy kilka zasad.

1) Dużo warzyw
Warzywa towarzyszą wszystkim naszym kanapkom. Czasami są to sałatki, ale równie często po prostu kroję warzywa, które akurat mam w lodówce. Tak jest szybciej i każdy wybiera to co lubi. Kiszone ogórki i zielone liście staram się mieć cały czas dostępne.

2) Skład chleba
Nie ma idealnego chleba tostowego, ale to nie znaczy, że nie warto czytać etykiet. Stawiam na produkty z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku oleju palmowego i innych tłuszczów utwardzanych, barwników oraz substancji konserwujących. Czasami też wkładamy do opiekacza zwykły chleb (nietostowy) lub bułkę grahamkę.

3) Orzechy i strączki
Poza warzywami koło tostów pojawiają się również orzechy (najczęściej włoskie) oraz strączki (dodatkowe źródło białka i błonnika).

4) Bez masła
Tostów nie smarujemy masłem, ani w środku, ani na zewnątrz. Minimalizujemy w ten sposób tłuszcze nasycone. Źródłem tłuszczu są orzechy i tofu.

tosty wegetariańskie

Co do środka tostów?

Wypróbuj takie połączenia:
– wędzone tofu + cebula – nasz ulubiony i najczęstszy zestaw,
– tempeh + kiszone ogórki – jeśli nie znasz tempehu, to wypróbuj koniecznie!
– pieczarki – lekko podsmażone na patelni i posolone.

.

Czy tosty są zdrowe?

Pisząc ten tekst cały czas miałam obawy czy pokazywać Wam nasze tosty. Skoro uczę zdrowego odżywiania, to może nie powinnam jeść tostów i ich pokazywać?

Zdecydowałam się je pokazać z kilku powodów:
1) od początku strony dzielę się naszą drogą, naszymi eksperymentami i tym co jemy, szczerze i bez ukrywania,

2) zdrowe odżywianie nie musi być 100% zdrowe (sama uczę zasady 90/10 w moim newsletterze). Wolę nauczyć Hanię, że można cieszyć się jedzeniem, połączyć tosty z dużą ilością warzyw i jeść warzywa w każdym posiłku.

Różnorodność, odpowiednie proporcje i radość z jedzenia to klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu. Mało kto jest w stanie trzymać 100% zdrową dietę (o ile to w ogóle możliwe, bez hodowanie każdego warzywa we własnym ogródku?), a usilne dążenie do doskonałości może być źródłem niepotrzebnego stresu.

Co o tym myślcie? Jecie tosty?

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

5 Comments

  • Natalia Posted 29 kwietnia 2021 12:03

    My robimy tosty ze zwykłego chleba razowego na zakwasie i też są pycha, a zamiast opiekacza używamy gofrownicy, wtedy wychodzą takie gofro-tosty 🙂

    • Marysia Pabich Posted 29 kwietnia 2021 14:19

      Pomysł z gofrownicą brzmi ciekawie, ale chyba nie może być dużo dodatków w środku?

  • Zuza Posted 7 maja 2021 13:37

    Kurczę, ja jakoś nie przepadam za warzywami w tostach… są takie… rozciaplane

  • Patrycja Posted 29 września 2023 19:56

    Muszę się przemóc do warzyw w tostach 😉 Bo ogólnie odkąd mam opiekacz ariete, to robię tosty dość często, ale np. nie daję do środka pomidora czy ogórka…

    • Maria Pabich Posted 30 września 2023 08:42

      Nie trzeba się zmuszać. Warzywa można dać surowe obok, ważne żeby je zjeść 🙂 Ja w tostach lubię tylko cebulę i kiszonego ogórka 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *