Wegańska tarta ze szparagami

Wegańska tarta ze szparagami

Wegańska tarta ze szparagami

Szparagi na stałe zagościły w naszej kuchni i gdy tylko jest na nie sezon, jemy je kilka razy w tygodniu. Przeważnie po prostu ugotowane jako dodatek do obiadu lub kolacji. Czasami jednak nachodzi mnie ochota na bardziej wyszukane dania i w poniedziałek postanowiłam zrobić tartę ze szparagami.

Samo wykonanie tarty nie jest wcale tak trudne i czasochłonne jak mi się początkowo wydawało, to raczej jeden z tych przepisów, które dość szybko się robi i mają fajny efekt 🙂

Zanim przystąpicie do działania, jedna wskazówka od nas, szparagi przed ułożeniem na tartę lepiej pokroić na mniejsze kawałki, nie wygląda to wtedy tak ładnie, ale zdecydowanie łatwiej będzie je pogryźć 🙂

Składniki:
– pęczek zielonych szparagów (500 g)
– szklanka mąki pszennej
– szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
– 4 łyżki oleju lub oliwy
– szczypta soli
– 1/2 szklanki zimnej wody
– kostka tofu (180 g)
– 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
– 2-3 łyżki płatków drożdżowych
– 1/2 łyżeczka czarnej soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– pieprz

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąki i sól, dodaj olej oraz wodę i wyrób gładkie ciasto.

2. Ciasto odłóż do lodówki i w tym czasie ugotuj szparagi (przeczytaj jak ugotować szparagi?), przygotuj sos z tofu oraz rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

3. Tofu, mleko roślinne, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

4. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

5. Na lekko podpieczony spód wylej masę i ułóż na niej szparagi. Piecz przez około 30 minut.

Smacznego 🙂

7 Comments

  • Karolina | nicponwkuchni Posted 13 czerwca 2017 10:32

    W formie tarty jeszcze szparagów nie jadłam, musi być pyszna. W tartach super jest to, że właśnie wcale nie zajmują dużo czasu a efekt jest zachwycający!

    • Marysia Pabich Posted 13 czerwca 2017 10:34

      Dokładnie 🙂 Sama byłam zaskoczona, że to w sumie takie proste 🙂

  • Sandra Posted 13 czerwca 2017 12:40

    Wygląda naprawdę dobrze, oby zasmakowało moim dzieciom. 🙂

    • Marysia Pabich Posted 13 czerwca 2017 12:53

      Wiesz jak jest z dziećmi, nie zawsze wszystko smakuje za pierwszym razem, ale warto próbować i wracać do tej samej potrawy. Ja staram się w tym roku nauczyć naszą Hanią jeść szparagi i za każdym razem, kiedy my jemy, daję jej kawałek do spróbowania. Szkoda, że nie zaczęłam kilka lat wcześniej 🙂

  • www.mylifestyle.com.pl Posted 13 czerwca 2017 21:16

    U mnie szparagi królują, choć co prawda tarty jeszcze nie robiłam 😉

  • Sylwia Posted 29 lipca 2017 20:30

    a można te szparagi zastąpić czymś innym, np. szpinakiem?

    • Marysia Pabich Posted 31 lipca 2017 08:44

      Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że można 🙂 Mam ochotę włożyć tam pomidorki koktajlowe i fasolkę szparagową. Może jeszcze w tym tygodniu zrobię 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *