Curry z dynią i mlekiem kokosowym

Curry z dynią i mlekiem kokosowym

Curry z dynią i mlekiem kokosowym

Potrawy z curry z mlekiem kokosowym jadłam pierwszy raz podczas naszej podróży do Tajlandii. Bardzo mi smakowało, chociaż nawet wersja “no spicy”  była lekko za ostra 🙂

Od dłuższego czasu zbierałam się do samodzielnego zrobienia takiej potrawy. Przeglądałam przepisy w internecie i książkach, ale żaden nie zachęcił mnie na tyle aby wzięła się do gotowania. Aż do ostatniej soboty, kiedy zobaczyłam przepis Kuby Sawickiego z Plant-Punch.pl 🙂

Składniki mojego curry były zupełnie inne, ale sposób postępowania (kolejność dodawania składników do garnka taki sam). W lodówce leżał duży zapas dyni z działki od Babci Krysi, oczywiście (jak wszędzie) musiałam dodać też jarmuż i tak powstała moja wersja curry 🙂

Kolejny raz sprawdziło się powiedzenie “kuchnia to nie apteka” i powstał cały garnek pysznego dania. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni 🙂

.

e-book_obiady

.

Składniki (na około 4-6 porcji):
– 2-3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
– 1 mała czerwona papryka
– 1 kostka tofu naturalnego
– 3 duże liście jarmużu
– 1 puszka mleka kokosowego
– 2 cebule
– 2 łyżeczki zielonej pasty curry (ja mam z Biedronki)
– szczypka kminu rzymskiego
– 2-3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka cukru
– 2 garście orzechów nerkowca (nie są konieczne ale zdecydowanie polecam)

Wykonanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.

2. Dodaj 2 łyżeczki pasty curry (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania), wymieszaj.

3. Dodaj 1/4 mleka kokosowego z puszki, wymieszaj.

4. Po kilku minutach dodaj warzywa pokrojone w kostkę (dynię i paprykę). Zalej wodą do 3/4 wysokości warzyw.

5. Gdy dynia zacznie mięknąć dodaj pokrojone w kostkę tofu, orzechy i liście jarmużu pokrojone w paski. Gotuj jeszcze kilka minut.

6. Gdy dynia będzie miękka dodaj resztę mleka kokosowego, szczyptę kminu rzymskiego i łyżeczkę cukru. Dynia powinna być miękka ale nie rozpadająca się. W potrawie powinny być widoczne kawałki dyni, które przy kolejnych odgrzewaniach będą się niestety rozpadać.

Danie podawaj w miseczkach razem z ryżem. W Tajlandii zawsze podawano nam ryż i curry w dwóch osobnych miseczkach, ale można również wymieszać wszystko w jednej.

Smacznego 🙂

.

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

2 Comments

  • Olga Posted 9 września 2015 17:54

    Super przepis, a jakiego tofu uzywasz?

    • Tomek Pabich Posted 9 września 2015 17:59

      Zwykłego marki PolSoja. Kupujemy w Kauflandzie na przykład.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *