Niezawodny przepis na ciasto z mąki owsianej. Mąkę owsianą można kupić w Tesco, a w przypadku jej braku zmielić płatki owsiane (choć w małym młynku zajmuje to sporo czasu). Słodzone bananami jest zdrową przekąską, a zrobione dzień wcześniej może nawet być śniadaniem, jeżeli nie mamy rano czasu na przygotowanie nic innego.
Jako muffinki robiłam kilka razy z truskawkami, a tym razem w keksówce z jeżynami. W każdej postaci jest pyszne.
Składniki:
– 2 i 1/2 szklanki mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– 3 duże dojrzałe banany lub 4 małe
– 2 łyżeczki sody
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki ksylitolu
– szklanka jeżyn (lub innych drobno pokrojonych owoców)
1. W misce wymieszaj mąkę, sodę i ksylitol.
2. Blenderem zmiksuj banany z mlekiem i olejem.
3. Dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj. Wrzuć owoce i ponownie wymieszaj.
4. Przełóż do formeki i piecz około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Z tego samego przepisu można też zrobić muffinki.
A bez owoców misia dla dziecka. Zdrowa i smaczna przekąska 🙂