Gofry marchewkowe - Jak Zdrowo Żyć

Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

Szukasz przepisu na jasne i ładne gofry jak z cukierni? Tutaj go nie znajdziesz. 🙂 Ale nie znajdziesz tu także pustych kalorii i tłuszczy nasyconych. Te gofry można jeść w dużych ilościach bez wyrzutów sumienia. Ich podstawowym składnikiem jest marchewka i mąka pełnoziarnista 🙂 Chociaż nie zachwycają wyglądem to smakują każdemu (nawet najmniejszemu zwierzątku) 🙂

Składniki (na 10 sztuk):
– 3 duże marchewki starte (lub pozostałości po robieniu soku)
– 200g mąki pełnoziarnistej (pszenna, gryczana lub orkiszowa)
– 1,5 szklanki mleka roślinnego
– 1,5 łyżeczki sody
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka czegoś słodkiego (miód, melasa, ksylitol)

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąka, soda, siemię lniane) dodaj mokre (mleko, marchew, melasa) i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, takie żeby na gofrownicy trzeba było je lekko rozsmarowywać. Jeżeli używasz marchwi po wyciśnięciu soku może być potrzebna większa ilość mleka. Gofrownice rozgrzej i przed pierwszym smażeniem posmaruj tłuszczem. Piecz 18-20 minut.

Gofry najlepiej smakują z dżemem, masłem orzechowym i bananami lub pastą z suszonych daktyli, a latem z truskawkami 🙂

Od kiedy zaczęliśmy wyciskać w domu sok z marchewki codziennie mamy duże ilości odpadów, które lądują w koszu. Te gofry to jeden z pomysłów jak te odpady smacznie wykorzystać 🙂

1 Comment

  • Flippi Posted 31 marca 2014 15:19

    Super, na pewno spróbuję 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *