Kasza jaglana z bakaliami - Jak Zdrowo Żyć

Kasza jaglana z bakaliami

Kasza jaglana z bakaliami

Moja ulubiona kasza 🙂 Po pierwsze jest to najzdrowsza kasza jaka jest, a po drugie można ją przygotować na wiele różnych sposobów. Wystarczy mieć w domu bakalie, kaszę i już można przygotować to wyśmienite śniadanie. Staram się abyśmy w domu przynajmniej raz w tygodniu jedli tę kaszę, przeważnie udaje się częściej 🙂

Składniki (na 3 osoby):
– 1 szklanka kaszy
– rodzynki
– daktyle
– dowolne orzechy
– ziarenka słonecznika
– banan
– jabłko (opcjonalnie)

Kaszę przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem (przygotowana w ten sposób nie będzie gorzka). Wrzuć do 2 szklanek wrzątku i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wymieszaj z pokrojonymi owocami i bakaliami lub przełóż na talerze i dopiero tak posyp bakaliami. Gotowe 🙂

Kaszę można też ugotować dzień wcześniej i rano tylko wymieszać z dodatkami. Często tak robimy jeżeli rano mamy mało czasu lub z różnych przyczyn nie możemy zjeść śniadania w domu. Np. kiedy idę na pobranie krwi zawsze na śniadanie zabieram sobie kaszę z bakaliami w plastikowym pudełku i dodatkowo banana, którego wkrawam tuż przed jedzeniem. To śniadanie smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego jest idealne aby zabrać je ze sobą.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *