Robić koktajle umie każdy, bo chyba nie ma nic prostszego niż wrzucić wybrane składniki i zmiksować. W sieci pełno jest najróżniejszych przepisów ale nie zapominajmy o tym najprostszym. Truskawkowy koktajl towarzyszy mi od dziecka, chociaż mleko zamieniłam na roślinne a cukier na ksylitol to nadal jest tak samo pyszny. Z mrożonych truskawek już nie jest taki sam, także warto wykorzystać ostatnie świeże truskawki.
Składniki:
– truskawki
– mleko lub jogurt
– ksylitol, banan lub inny zamiennik cukru
1. Do wysokiego pojemnika włóż truskawki (tyle ile się zmieści).
2. Zalej mlekiem, dosłodź i zmiksuj.
Nie podaję dokładnych proporcji bo truskawki są mniej lub bardziej słodkie, a mleka sojowe też czasem kupuje z dodatkiem cukru, także za każdym razem trzeba po prostu próbować. Z dodatkiem banana koktajl jest bardziej gęsty i można go wykorzystać do polania kaszy jaglanej.
Smacznego 🙂