Latem na bazarkach i ryneczkach pojawia się bób. Król lata 🙂 Przez całe życie jadłam go tylko w najprostszej postaci, czyli zwyczajnie ugotowany. Teraz już wiem, że można wykorzystać również na kilka innych sposobów, między innymi w kotletach, pastach do chleba, sałatkach, a także w lazanii.
Lazania z bobem i pieczarkami to bardzo fajne połączenie. Jeden sos przygotowuje się na bazie bobu, a drugi stanowią podsmażone pieczarki. Taka lazania jest kremowa i sycąca, zupełnie inna niż lazanie z sosem pomidorowym, które spotykam najczęściej. Jeśli lubisz smak bobu to polecam spróbować go w lazanii i innych daniach.
Kupiony teraz bób można również zamrozić i zjeść zimą.
Składniki:
– 1 kg ugotowanego bobu
– garść zielonych liści (jarmuż, rukola, liście brokuła, koperek)
– 3 cebule
– 700 g pieczarek
– kilka oliwek
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju + olej do smażenia
– kilka łyżek wody
– 2 pomidory
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
2. Połowę podsmażonej cebuli przełóż do blendera. Do reszty dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, sól, pieprz i podsmaż.
3. W blenderze zmiksuj cebulę, ugotowany, bób, zielone liście, oliwki, czosnek, olej. Dodaj tyle wody aby powstał lekko płynny sos. Dodaj sól i pieprz.
4. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami na przemian: plastry lazanii, sos z bobu i pieczarki wraz z wodą którą puściły. Ostatnią warstwą powinien być sos z bobu. Na wierzchu ułóż pomidory pokrojone w plasterki.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Zostaw lazanie aby lekko ostygła w piekarniku i wciągnęła nadmiar płynu. Podawaj z surówką 🙂
Smacznego !