Tradycyjne gołąbki robi się z liści kapusty, jadłam również gołąbki z liści winogron. A ostatnio moja mama zrobiła nam gołąbki z liści jarmużu!! Są dość małe, dlatego w naszej rodzinie dostały wdzięczną nazwę “Koliberki” 🙂
Jarmuż jest produktem o największej gęstości odżywczej i jak wszystkie zielone liście, warto go jeść jak najczęściej. Dlatego kolejny przepis z jarmużem szybko zapisałam i dzielę się z czytelnikami naszego bloga 🙂
Korzystajcie, na zdrowie 🙂
Składniki na gołąbki:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
– 1 cebula
– sól, pieprz, ulubione zioła (cząber, majeranek)
– 1 łyżka sosu sojowego
– liście jarmużu
Składniki na sos:
– cebula
– papryka czerwona
– 3 duże pomidory
Wykonanie:
1. Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Przelej zimną wodą na sitku, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (około 15 minut). Odcedź i zostaw do ostudzenia.
2. Kaszę bulgur zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 10 minut (bez mieszania).
3. Cebulę podsmaż na patelni.
4. Ugotowaną soczewicę, kaszę bulgur, cebulę, sól, pieprz, zioła i sos sojowy zmiksuj na masę. Masę możesz przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, wtedy kotleciki będą lepiej się lepiły.
5. Liście jarmużu sparz, wkładając je na 1-2 minuty do wrzątku (po 5 sztuk na raz). W tym czasie powinny lekko zmięknąć.
6. Z masy uformuj małe kotleciki i owiń je w liście jarmużu. Układaj ściśle w naczyniu żaroodpornym, upiecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 25-30 minut.
7. Przygotowanie sosu: podsmaż cebulę, paprykę i dynię. Sparz 3 duże pomidory, zdejmij z nich skórę. Wszystkie warzywa przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem, dodając ulubione zioła i przyprawy.
8. Przed podaniem (może być kolejnego dnia) zalej gołąbki sosem i podgrzej w żaroodpornym naczyniu.
Smacznego 🙂