Owsianka daje wiele możliwości przygotowania 🙂 Dzisiejsza propozycja powstała specjalnie dla Hani, czekoladowe śniadanie to coś co dzieci lubią najbardziej. Jeżeli znudziła Ci się moja ulubiona wersja owsianki to koniecznie spróbuj takiego urozmaicenia.
Składniki (na 3 osoby):
– 12 łyżek płatków owsianych
– 10 suszonych daktyli
– garść rodzynek
– garść pestek słonecznika
– banan
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 2 łyżki mielonego sezamu
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki melasy z karobu (lub miodu)
– 2-3 nektarynki
– opcjonalnie garść orzechów
1. Płatki owsiane zamocz na noc.
2. Do garnka wlej 300ml wody i wkrój daktyle.
3. Gdy woda się zagotuje wrzuć płatki, rodzynki i pestki słonecznika. Gotuj aż zgęstnieje (od czasu do czasu mieszając).
4. Wkrój banana, dodaj zmielone siemię lniane, sezam, kakao i karob. Ponownie wymieszaj.
5. Na talerzach udekoruj nektarynką, wiórkami kokosowymi i orzechami.
1 Comment
Wczoraj na śniadanie zrobiłem owsiankę czekoladowa, bo uznałem że będzie najszybciej przyswojona przez domowników. I się nie zawiodłem. Rodzynki zamieniłem na suszoną żurawinę. Rodzina zajadała się !!! Dziś rano niespodzianka. Poprosili ponownie o owsiankę czekoladową, a że nie lubię gotować tego samego więc powstała nowa wariacja owsianki. Dodatkowo dodałem 5 suszonych moreli oraz żurawinę i zamiast nektarynki dodałem mandarynki… SUPER !!! POLECAM.