Placki owsiane to nasze ulubione niedzielne śniadanie. Z mąki owsianej wychodzą mięciutkie i puszyste, a dzięki dodaniu banana są tak słodkie, że można je jeść bez żadnych dodatków. Pyszne, słodkie śniadanie, bez dodatku białego cukru 🙂
Składniki
– 1 kubek mąki owsianej
– 1/2 kubka mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka sody
– 1 kubek mleka roślinnego
– 2 łyżki oleju
– 1 banan
– 1 duże jabłko lub 2 małe
W misce wymieszaj mąki i sodę, dodaj mleko, 1 łyżkę oleju i rozgniecionego banana, ponownie wymieszaj. Odstaw na chwilę, w tym czasie rozgrzej na patelni drugą łyżkę oleju, umyj jabłka i pokrój na ósemki, a potem na plasterki (ja jabłek nie obieram). Jabłka dodaj do ciasta i ponownie wymieszaj, jeżeli masa jest za gęsta dodaj odrobinę mleka lub wody. Nakładaj na patelnię małe porcje i smaż do momentu aż wierzch będzie matowy, wtedy odwróć na drugą stronę. Przed kolejną porcją placków nie ma już potrzeby dolewać na patelnię oleju.
Z podanej ilości wychodzi około 12 placków (porcja dla 3 osób). A po takim śniadanku obowiązkowo niedzielny trening lub spacer.
Smacznego! 🙂
1 Comment
super pomysl 🙂 robilam podobne ciasteczka jakis czas temu, warto bedzie je odswiezyc. podczas nastepnych zakupow napewno poszukam maki owsianej 🙂