O tym, że zielone liście warto jeść codziennie pisałam już wiele razy. Wiele razy podkreślałam również zalety jarmużu. Tym razem kilka słów o kapuście pekińskiej.
Kapusta pekińska jest bardzo wartościowym warzywem, a dodatkowo bardziej dostępnym i tańszym niż jarmuż.
W rankingu gęstości odżywczej stworzonym przez CDC (Centers of Disease Control and Prevention) kapusta pekińska zajęła DRUGIE MIEJSCE, ustępując tylko roślinie o nazwie rukiew wodna. Cały ranking znajduje się tutaj.
U nas kapusta pekińska kończy najczęściej w sałatkach. Kolorowe i różnorodne dodatki powodują, że taka sałatka nigdy się nie nudzi. Dzisiaj dzielę się, jednym z moich ulubionych połączeń.
Sałatka z kapusty pekińskiej może być dodatkiem do obiadu lub kolacji, a także przekąską w trakcie pracy.
Składniki:
– 4 duże liście kapusty pekińskiej
– 3 rzodkiewki
– 1/3 długiego ogórka
– 1/3 kukurydzy z puszki
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Kapustę umyj i pokrój w drobne kawałki.
2. Ogórka i rzodkiewki pokrój w kostkę.
3. Dodaj kukurydzę, sól, pieprz, oliwę i wymieszaj wszystkie składniki.
Smacznego 🙂
Jeśli podoba Ci się ten tekst, podziel się nim, korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy!!