Wegetariański kapuśniak z wędzonym tofu to nasza ulubiona wersja tradycyjnej polskiej zupy. W wegetariańskim wydaniu jest równie pyszna 🙂
Kapuśniak można ugotować na bardzo wiele sposobów. Moja mama gotuje go ze słodkiej kapusty z pomidorami, a ja z kiszonej z dodatkiem tofu, który wizualnie przypomina boczek. Sama nie wiem, który z nich jest lepszy 🙂 Mam nadzieję, że uda mi się wyciągnąć od mamy przepis na jej kapuśniak i podzielić się nim na blogu.
Składniki:
– 30 dag kiszonej kapusty
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 małego selera
– 2 liście laurowe
– 4 małe ziemniaki
– cebula
– 1/2 kostki wędzonego tofu
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– olej do smażenia
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 litra wody.
2. Dodaj starte na tarce lub zmiksowane blenderem marchewkę, selera, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
3. Na patelni podsmaż cebulę i tofu.
4. Dodaj do zupy odciśniętą z wody i drobno pokrojoną kiszoną kapustę (wody nie wylewaj) oraz cebulę z tofu. Gotuj około 1 godziny (aż kapusta zmięknie).
5. Przestań gotować, dodaj sok z kapusty, sól, pieprz, płatki drożdżowe.
Podaj z zieloną pietruszką. Smacznego!
Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki “Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem“. Zatem jedzmy i nie chorujmy 🙂
.