Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis. Sama byłam zaskoczona, że placki tak łatwo się robi i bardzo łatwo smaży (nic nie przywiera). Zjadłyśmy je ze świeżymi truskawkami i odrobiną truskawkowego dżemu.
Nie jestem zwolenniczką przechodzenia na dietę bezglutenową jeśli nie ma ku temu wskazań zdrowotnych, ale korzystanie z bezglutenowych mąk jest fajnym sposobem na różnorodność posiłków i ograniczenie pszenicy. Niedługo napiszę więcej na temat bezglutenowych mąk i ich zastosowania.
Więcej przepisów na śniadaniowe placki znajdziesz w moim bezpłatnym e-booku Śniadania do Pokochania >>
Składniki na 10 placuszków:
– 1 szklanka mąki kasztanowej
– 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli potrzebujesz, wybierz wersję bezglutenową)
– 1/3 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru/ksylitolu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni.
Tylko tyle 🙂 Ciasto wymieszałam ręcznie, nie robiły się żadne grudki i nie było potrzeby wyciągania blendera. Ciasto wyszło dość rzadkie, trochę bardziej jak na naleśniki niż placki, ale fajnie wyrosło i placki wyszły miękkie i puszyste. Smażyłam na suchej patelni.
Smacznego 🙂
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.