Bezglutenowe placki z mąki kasztanowej

Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis. Sama byłam zaskoczona, że placki tak łatwo się robi i bardzo łatwo smaży (nic nie przywiera). Zjadłyśmy je ze świeżymi truskawkami i odrobiną truskawkowego dżemu.

Nie jestem zwolenniczką przechodzenia na dietę bezglutenową jeśli nie ma ku temu wskazań zdrowotnych, ale korzystanie z bezglutenowych mąk jest fajnym sposobem na różnorodność posiłków i ograniczenie pszenicy. Niedługo napiszę więcej na temat bezglutenowych mąk i ich zastosowania.

Więcej przepisów na śniadaniowe placki znajdziesz w moim bezpłatnym e-booku Śniadania do Pokochania >>

Składniki na 10 placuszków:
– 1 szklanka mąki kasztanowej
– 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli potrzebujesz, wybierz wersję bezglutenową)
– 1/3 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru/ksylitolu

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni.

Tylko tyle :) Ciasto wymieszałam ręcznie, nie robiły się żadne grudki i nie było potrzeby wyciągania blendera. Ciasto wyszło dość rzadkie, trochę bardziej jak na naleśniki niż placki, ale fajnie wyrosło i placki wyszły miękkie i puszyste. Smażyłam na suchej patelni.

Smacznego :)

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *