Jak pewnie wiesz, jestem miłośniczką jarmużu (i innych zielonych liści również) 🙂 Jarmuż poznałam stosunkowo niedawno, jakieś dwa lata temu, i ciężko mi wyobrazić sobie jak wcześniej funkcjonowałam bez tego warzywa 😉 Od dwóch sezonów moja mama ma jarmuż w swoim ogródku i przez cały rok mamy świeże dostawy 🙂
Jarmuż jemy w zupach, sałatkach, obiadach i oczywiście koktajlach. W jednym miejscu możesz znaleźć wszystkie moje ulubione przepisy z jarmużem. Brakowało tylko przepisu na chipsy. Już kilka razy nasi czytelnicy pisali mi jakie są dobre, ale ja ciągle miałam opory przed zrobieniem (przeważnie cały jarmuż znikał w koktajlach).
Życie pisze jednak swój własny scenariusz i chipsami z jarmużu zostałam poczęstowana w najmniej spodziewanym momencie, podczas naszej podróży po Nowej Zelandii. Zatrzymaliśmy się właśnie na kilka dni u bardzo sympatycznej rodzinki. Chipsy z jarmużu okazały się przysmakiem wszystkich dzieci, 11 letniej Rose, 7 letniego Tomasa i 5 letniego Hemisha 🙂
Chipsy były niezwykle chrupiące i bardzo mi smakowały, ale były trochę za tłuste. Poniżej znajdziesz przepis. Dla mnie to jednak bardziej ciekawostka niż potrawa, która na stałe wejdzie do naszego repertuaru. Świeży jarmuż w sałatce czy koktajlu smakuje mi dużo bardziej i nie ma tyle tłuszczu.
Składniki:
– liście jarmużu (około 3-4 dużych liści na jedną blaszkę)
– 2-3 łyżki oleju
– łyżeczka słodkiej papryki,
– pół łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Z liści jarmużu wyrwij twardą łodygę (najłatwiej to zrobić składając liść na pół i ciągnąc wzdłuż łodygi).
2. Podrzyj liście na małe kawałki.
3. Olej wymieszaj z przyprawami. Jarmuż przełóż do dużej miski i wymieszaj z olejem (tak, aby każdy kawałek był nim przykryty).
4. Liście rozłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 4-5 minut. Jeśli po tym czasie nie są jeszcze chrupiące, piecz je kolejne 2-3 minuty. Długość pieczenia zależy od grubości liści.
Podawaj jako dodatek do obiadu, lub samodzielną przekąskę.
Smacznego 🙂