Jarmuż przepisy i wskazówki

Jarmuż przepisy i wskazówki

Jarmuż przepisy i wskazówki

Jeszcze kilka lat temu nikt nie słyszał o jarmużu, a teraz staje się on coraz popularniejszy. Można znaleźć go na lokalnych ryneczkach i w większych supermarketach. Przepisy z jarmużem szturmem podbijają internet. A ja się cieszę, że coraz więcej osób je jarmuż, bo wiem, że warto 🙂

.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, w jej skład wchodzą również brokuł, kalafior, brukselka i kapusta. Jak wszystkie zielone liście, ma nam do zaoferowania dużo dobrego. W rankingu gęstości odżywczej sporządzonym przez dr. Furmana, jarmuż zajmuje pierwsze miejsce!! Cały ranking znajdziesz tutaj.

Na cudowne właściwości jarmużu składają się:
– wysoka zawartość witamin A i C,
– wysoka zawartość potasu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego,
– wysoka zawartość fitozwiązków,
– zawartość luteiny chroniącej wzrok.

Amerykańskie Towarzystwo ds. Walki z Rakiem poleca zielone warzywa liściaste (takie jak jarmuż) ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jeżeli zależy Ci na dobrym zdrowiu i dbasz o swoją dietę pamiętaj o codziennej porcji zielonych liści.

.

Jak przechowywać jarmuż?

Świeży jarmuż można przechowywać w woreczku foliowym w lodówce przez kilka dni. Można go również zamrozić. Ja mrożę liście w całości, po zamrożeniu są bardzo kruche i łatwo oddzielić je od twardej łodygi. Takie zamrożone liście lądują u nas w koktajlach.

.

jarmuż przepisyJak jeść jarmuż?

Młode liście jarmużu można jeść w całości. Ze starszych należy usunąć główną, twardą łodygę. Kupując jarmuż zwróć uwagę, aby był świeży, o głębokim kolorze. Unikaj zwiędniętych, żółtych liści.

Jarmuż możesz zjeść na surowo, jako pesto, dodatek do kanapek, podstawę sałatki lub zmiksowany w koktajlu.

Możesz go również ugotować w zupie lub upiec w zapiekance warzywnej.

.

Jarmuż przepisy

Moje ulubione przepisy z jarmużem znajdziesz poniżej, kliknij w zdjęcie lub tytuł.

.

Sałatka z jarmużu

sałatka z jarmużu

.

Zielony koktajl z jarmużem

Ze względu na szybkość przygotowania najczęściej jarmuż jemy w postaci koktajlu. Taki koktajl pijemy codziennie na drugie śniadanie lub na kolację, to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

Wszystkiego o zielonych koktajlach dowiesz się z naszego e-booka Sekrety Zielonych Koktajli >>
Do 31 października 2021 promocyjna cena na hasło ZielonoMi

zielony koktajl

 

.

Pesto z jarmużu z kaszą jaglaną

jarmuż przepisy

.

Kasza bulgur z warzywami i jarmużem

bulgur1

.

Mini gołąbki z liści jarmużu

gołąbki z liści jarmużu

.

Zupa botwinka

botwinka3

.

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

.

Fotografia tytułowa autorstwa Joanny Grety.

.

Chcesz więcej zdrowych przepisów?

.
zielone koktajle

.

8 Comments

  • Agata Posted 17 listopada 2015 18:45

    Wow, co za smaczny blog! Będę zaglądać 🙂 Ja ostatnio robiłam czipsy z jarmużu, ale muszę w końcu wypróbować przepis na dobry koktajl. I może pesto? Dziękuję za dawkę inspiracji.

    • Tomek Pabich Posted 17 listopada 2015 20:07

      Zapraszamy 🙂

  • Lidia Posted 28 lutego 2016 09:56

    Szukając ciekawych przepisów na zielone koktajle, trafiłam na Waszą stronę i od razu zakupiłam e-book. Bardzo podoba mi się wydanie; napisane jest prosto, przejrzyście i wszystkie niezbędne informacje zawarte są ,,w pigułce,,
    Mam już Was w ulubionych i będę tutaj zaglądać a teraz po zakupie e-booka wydrukuję wszystko i muszę zbindować, ponieważ jestem z pokolenia, które lubią rzeczy namacalne;), po prostu muszę mieć książkę, wtedy chętnie wracam, przeglądam przepisy:) Dziękuję, że jesteście. Pozdrawiam

    • Marysia Pabich Posted 28 lutego 2016 10:35

      Dziękujemy za miłe słowa 🙂 Takie komentarze jak ten dodają nam energii do działania. Dziękujemy!

  • Loczek Posted 21 września 2017 20:27

    Jarmuż najlepszy jest w jajecznicy i na surowo w sałatkach. Właśnie zrobiłem pyszną sałatkę, którą polecam. Składniki? kilka liści sałaty, trochę świeżego szpinaku, dwa duże pomidory, szczypiorek, mała cebula, kilka dużych liści czerwonej kapusty, brukiew (raczej niedostępna w Polsce – można pomyśleć nad jakimś zastępstwem, np. kalarepa) i kilka dużych liści rzeczonego jarmużu (ogonków nie wyrzucam tylko kroję drobno i są jak inne twardsze warzywa – czyli chrupiące), sól i pieprz. Warzywa kroję, rwę na drobniejsze kawałki, zalewam naturalnym jogurtem, ewentualnie posypuję sezamem i voilá. Bardziej kolorowo i witaminowo być nie może 🙂

    • Marysia Pabich Posted 21 września 2017 21:28

      Dzieki za radosny komentarz 🙂 Tez lubimy sałatki z jarmuzem 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  • Paulina Posted 15 czerwca 2018 00:17

    Czy chipsy z jałmuzu są tak samo wartościowe jak surowe? W jednym z brytyjskich sklepów ze zdrową żywnością widziałam takie chipsy… Warto kupić?

    • Marysia Pabich Posted 15 czerwca 2018 08:09

      Najbardziej wartościowy jest surowy jarmuż, każde podgrzewanie niszczy część witamin. Ale jako ciekawostkę, myślę że warto spróbować takie chipsy 🙂 Można je też samodzielnie zrobić w domu, w piekarniku.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *