Po kilku próbach udało mi się znaleźć przepis na idealne ciasto drożdżowe. Pomysł dodania do ciasta mleka kokosowego znalazłam na blogu Trochę Innej Cukierni. Dzięki użyciu mleka kokosowego nie trzeba już dodawać innego mleka ani tłuszczu. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i ładnie wyrasta. Na drożdżach z torebki robi je się dość szybko ale trzeba zarezerwować około 1,5 godziny na wyrastanie.
Pierwszy raz zrobiłam je z jagodami i morelami, zniknęło dosłownie w kilka godzin. Na pewno będzie powtórka.
Składniki:
– 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 300g mąki pszennej
– 300ml mleczka kokosowego z puszki
– jedno opakowanie (7g) suchych drożdży
– szczypta soli
– pół kubka cukru trzcinowego
– owoce (jagody, 3 morele)
1. W dużej misce wymieszaj mąki, drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko z dobrze wstrząśniętej puszki. Puszki z mlekiem nie trzymaj przed pieczeniem w lodówce, powinna mieć temperaturę pokojową.
2. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Ponownie wyrób i rozłóż na blaszkę, tak rozciągnij ciasto aby miało wysokość około 0,5cm. Zostaw do wyrośnięcia przez 15-20 minut.
4. Posyp owocami, lekko wciskając je w ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piecz 20 minut.
5. Ostudzone ciasto jest gotowe.
Ciasto drożdżowe z owocami przygotowuję również zimą korzystając z mrożonych owoców.
3 Comments
Czyli potencjalnie to ciasto nadaje się dla mojej córki, która ma skazę białkową i alergię na białko jaja 🙂 Jutro wypróbuje!
Fajny przepis. Wypróbuję 🙂
W oparciu o najświeższą wiedzę z webinaru o cukrze czy mogę zamienić cukier brązowy na biały? (W ramach oszczędności 😉 )
TAK 🙂 To doskonały przykład jak zmieniała się też moja wiedza. Przepis z 2014 roku, a teraz już sama stosuję biały cukier.