Pyszne indyjskie danie z ciecierzycą w roli głównej. Ale to dodatek orzechów nerkowca czyni je wyjątkowym. Orzechy ugotowane w sosie curry robią się miękkie i słodkie. Tak pyszne, że musiałam mocno się powstrzymywać aby nie wyjeść ich wszystkich od razu 🙂 Jeśli lubisz indyjskie smaki ta potrawa na pewno będzie Ci smakować.
Ciecierzycę z orzechami nerkowca jadłam kiedyś u koleżanki, bardzo mi smakowała ale długo zabierałam się aby zrobić ją w domu. Obawiałam się, że ciężko będzie ją przygotować. Okazało się to bardzo łatwe i szybkie, jeżeli tylko ma się gotowy bulion warzywny. Potrzebną ilość można odlać gotując zupę i przechowywać w lodówce. Ja nie miałam bulionu tak że musiałam go przygotować od zera. Ugotowane warzywa wykorzystałam do tradycyjnej sałatki warzywnej, z kupionym specjalnie na tą okazję majonezem wegańskim. Majonez specjalnie mnie nie zachwycił i jak tylko się skończy spróbuję zrobić majonez sama w domu.
Składniki:
– 1 szklanka suchej ciecierzycy
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca
– 1 cebula
– 250 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz
– olej
Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie.
2. Rano odcedź, zalej świeżą wodą, posól i ugotuj do miękkości (około 60 min).
3. W garnku podsmaż drobno pokrojoną cebulę i curry. 125 ml bulionu wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej i dodaj do cebuli. Zagotuj ciągle mieszając.
4. Dodaj resztę bulionu, ciecierzycę i orzechy. Gotuj przez 10 minut lub chwilę dłużej do momentu aż zgęstnieje.
Ta potrawa najlepiej smakuje sama, ale możesz też podać ją z ryżem, tworząc pyszny obiad.
Przepis dodaję do akcji:
4 Comments
wypróbowane 🙂 mniam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo dobre, wg mnie sól już niepotrzebna 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂 Spróbuję zrobić bez soli, zobaczymy co wyjdzie.