Pierwszy test grilla w tym roku już wykonany? Czy dopiero planujesz?
Przed nami całe lato i mnóstwo okazji do spotkań przy grillu. Jeśli nie jesz mięsa, lub Twoi goście nie jedzą mięsa, to nic straconego, nadal znajdziesz mnóstwo pomysłów i smacznych opcji. W tym tekście przybliżę kilka możliwości.
.
Co na grilla bez mięsa?
Najprostszą opcją jest wybranie czegoś z szerokiej już opcji produktów zastępujących mięso. W każdym większym supemarkecie znajdziesz wegańskie kotlety, kiełbaski, a nawet kaszankę. Są to produkty przetworzone i mają dość dużo soli, ale jeśli zjesz do nich dużą porcję warzywnej sałatki, to nadal może to być fajny, zdrowy posiłek. Gotowce nie wymagają specjalnego doprawiania, więc są szybkie w obsłudze.
Kolejną opcją jest tofu. Możesz kupić już przyprawione, marynowane tofu, lub samodzielnie je zamarynować (np. w sosie sojowym z dodatkiem miodu lub papryki). Tofu możesz pokroić w plastry i położyć bezpośrednio na grilla lub wykorzystać jako element szaszłyków. Podobnie jak tofu, możesz wykorzystać tempeh.
Wege szaszłyki z tofu
Składniki:
– kostka marynowanego tofu
– 500 g pieczarek
– 2 cebule
– 2 papryki
– oliwa
– płatki drożdżowe
Duże pieczarki pokrój na pół lub na ćwiartki. Małe możesz zostawić w całość. Tofu i warzywa pokrój w kostkę. Warzywa i pieczarki wymieszaj z oliwą i dowolnymi przyprawami (polecam płatki drożdżowe). Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno wszystkie składniki.
Jeśli szukasz opcji wegetariańskich (a nie wegańskich) to grilla możesz również wykorzystać ser (camembert lub halloumi). Ser grilluj po 3 minuty z każdej strony.
Grillowane warzywa
Dodatkiem do zastępnika mięsa mogą być grillowane warzywa. Przed pieczeniem warzywa wymieszaj w marynacie (oliwa, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, płatki drożdżowe).
Do grillowania warto wykorzystać:
– paprykę,
– cebulę,
– cukinię,
– ziemniaki i bataty,
– bakłażan,
– szparagi,
– kolba kukurydzy.
Pieczone ziemniaki
Nawet ziemniaki mogą być głównym daniem z grilla. Warto je wcześniej chwilę podgotować (około 10 minut), żeby szybciej się piekły. Podgotowanego ziemniaka natnij od góry w wachlarzyk i pomiędzy plastry ziemniaków włóż czosnek pokrojony w cienkie plastry. Polej łyżeczką oliwy, posyp przyprawami (rozmarynem) i wrzuć na grilla. Do ziemniaków warto przygotować kilka sałatek.
.
Jak nie przejeść się na grillu?
Mam nadzieję, że widzisz już, że nawet bez mięsa masz na grillu bardzo dużo opcji, dlatego warto z wyprzedzeniem zaplanować co będziemy jeść. Przygotowywanie jedzenia na grillu trwa dość długo i często takie spotkania przeciągają się na wiele godzin. Dlatego jeśli wiesz, że planowany jest przysmak, który bardzo lubisz, zostaw na niego miejsce.
Kiełbasa z grilla z białą bułką i ketchupem to nie jest zdrowe połączenie (nawet jeśli to jest wegańska kiełbaska). Dlatego zamiast po pieczywo, sięgaj po warzywne sałatki. Poza grillowanymi warzywami (które przygotowywane są z dodatkiem oliwy), warto przygotować również sałatki z surowych warzyw (sałatka, pomidor, kiszony ogórek) lub podać surowe warzywa pokrojone w słupki (marchewki, kiszone ogórki, paprykę, selera).
Jeśli spotkanie przedłuża się na kilka godzin, staraj się być w ruchu. Bądź osobą, która pójdzie zrobić herbatę, uzupełnić dzbanek z wodą lub pobiegnie po zapomniany ketchup. Samo stanie przy grillu i przewracanie jedzenia będzie lepsze niż ciągłe siedzenie.
A przede wszystkim ciesz się relaksem, czasem z bliskimi osobami i dobrym jedzeniem 🙂
.
Jeśli planujesz zakup grilla, to szeroki wybór znajdziesz na stronie https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-weglowe,536
Artykuł we współpracy z erli.pl