Curry to jedno z moich ulubionych dań. Najczęściej robię je w wersji lekko słodkiej z dynią lub batatami. Ale do tego dania możesz wykorzystać również inne warzywa.
W tym przepisie znajdziesz kalafiora i cukinię, ale możesz dodać również fasolkę szparagową, brokuła, ziemniaki, a nawet pieczarki.
Więcej przepisów na zdrowe i szybkie obiady znajdziesz w moim e-booku:
sprawdź tutaj >>
Składniki:
– 1 kalafior
– 1 mała cukinia lub 1/2 dużej
– 1 cebula
– 1 łyżka oliwy z oliwek (możesz pominąć jeść chcesz ograniczyć kalorie)
– 1 papryka czerwona lub zielona
– 1 puszka mleka kokosowego
– 2 łyżeczki pasty curry
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
– 2 liście jarmużu
– 2 łyżki orzechów nerkowca
Wykonanie:
1. Na dnie garnka podgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Możesz również podgotować cebulę w małej ilości wody.
2. Dodaj pastę curry, wymieszaj. Dodaj 1/2 puszki mleka kokosowego.
3. Warzywa pokrój w grubą kostkę. Dodaj do garnka. Zalej wodą do wysokości 2/3 warzyw. Gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
4. W tym czasie tofu pokrój w kostkę, a jarmuż w paski.
5. Dodaj tofu, jarmuż i orzechy nerkowca do garnka. Gotuj jeszcze kilka minut.
6. Dodaj resztę mleka kokosowego i kumin. Wymieszaj. Podawaj z brązowym ryżem.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
1 Comment
Mniaaam! Wygląda meeega smakowicie i nie pomyślałabym, że można przygotować takie pyszności z takich składników, ale to może dlatego, że nie mam aż tak dużej wyobraźni, aby otwarcie eksperymentować :< dlatego lubię się inspirować 😀